Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVAC SU DAVALI U DOBROTVORNE SVRHE, ZEMLJU SU POKLANJALI BOLNICAMA Supružnici Trandafil upisani u istoriji kao najveći dobrotvori- evo kome su ostavili POZAMAŠNI KAPITAL

Foto: Screenshot

Marija Popović je rođena 25. decembra u uglednoj ćurčijskoj porodici Popović, koja se bavila zanatskim radom i pravila odeću od krzna i kože. Otac joj je bio Ćira Popović, znameniti novosadski trgovac. Živeli su u prepoznatljivoj kući, poznatoj po oslikanoj ikoni apostola Petra i Pavla.

U skladu sa mogućnostima, i prema dostupnim informacijama, Marija je bila školovana žena, koja je pored maternjeg jezika izvrsno baratala i nemačkim.

Veoma rano Marija ostaje bez braće, sestara i roditelja. U amanet, roditelji su joj ostavili pozamašno nasledstvo.

Prezime Trandafil, dobila je pri udaji za grčkog trgovca Jovana, koji je bio rodom iz Erdelja, a trgovao je takođe krznima. Vekovima su Grci bili poznati po trgovini i proizvodnji kvalitetnijih bundi. Zato nije ništa neobično što je Jovan po dolasku u Novi Sad udvostručio svoj kapital. Ženidbom stekao je status slobodnog građanina, te zajedno sa ženom kupuje kuću u Glavnoj ulici.

Foto: Screenshot

Zajednički zarađeni novac oni su ulagali u kupovinu kuća, ali i dobrotvorne svrhe. Fond za školovanje siromašne dece osnovali su na 476 hektara zemlje. Deo imovine poklanjali su bolnicama širom Vojvodine. Takođe bitno, ne tako manje važno i obnove crkvi Nikolajevske, jermensko-katoličke i ikonostas Uspenske crkve.

Foto: Screenshot

Supružnici Trandafili su u međusobnom dogovoru načinili dva testamenta, 1862. i 1878. godine. Svu svoju imovinu – kapital vredan 700.000 forinti zaveštali su Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Matici srpskoj.

Foto: Screenshot

Marija je umrla 1883. godine u rodnoj kući. Tela Trandafilovih pokopana su u kripti Nikolajevske crkve u Novom Sadu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti