Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVE VALUTE stižu na kursne liste u Srbiji, OVE SE UKIDAJU A EVO I KADA

Foto: nbs.rs

Od 1. novembra na deviznom tržištu u Srbiji mogu se kupovati i prodavati dirham i denar, valute Ujedinjenih Arapskih Emirata i Republike Severne Makedonije. Hrvatska kuna se od sledeće godine isključuje sa kursnih lista, saopštila je Narodna banka Srbije.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici održanoj 6. oktobra doneo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

Kako se navodi u saopštenju, iz kabineta NBS najznačajnije novine su to što se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije uključuju dve nove valute – valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata – dirham i valuta Republike Severne Makedonije – denar.

Istovremeno, valuta Republike Hrvatske – kuna briše se sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije.

Odluka stupa na snagu 1. novembra 2022. godine, osim odredbi Odluke koje se odnose na brisanje hrvatske kune, koje stupaju na snagu 1. januara 2023. godine, kada će Republika Hrvatska pristupiti evrozoni, navodi se u saopštenju.

Otkud dirham i denar na srpskom deviznom tržištu

NBS navodi da se pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu rukovodilo konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje.

Pri tome se, kako se navodi, imao u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje, pre svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz UAE, kao i za promociju naše zemlje u Emiratima.

Što se tiče uključivanja makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS  ističe da se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Srbije i Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

“Budući da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja odgovor na zahteve privrede i realnog sektora i podršku postojećim regionalnim inicijativama, uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Republici Srbiji trebalo bi da olakša ostvarenje definisanih ciljeva ove inicijative”, piše u saopštenju.

Do kada se kuna može menjati u Srbiji

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evrozonu od 1. januara 2023. godine čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom, navodi NBS.

Stupanjem na snagu Odluke, NBS od 1. novembra 2022. godine počeće sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

Shodno navedenom, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

rts.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага