Foto: Intermagazin

Američki Senat zvanično, novi ambasador Amerike u Srbiji je Kristofer Hil.

Ova informacija obajvljena je na  Tviter nalogu Demokratske većine u Senatu SAD, gde je istovremeno potvrđeno imenovanje još nekoliko američkih ambasadora.

 

Foto: Screenshot Twiter

Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je 14. oktobra prošle godine Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji, jer je on dobar poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika.

Kada je reč o Hilovoj političkoj karijeri bio je specijalni izaslanik za Kosovo i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

Hil je prošle godine poručio pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

On je istakao da Beogard mora znati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda. Američki diplomata je napopmenuo da Amerika i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa zemljama u regionu.

– Srbija je ključna za stabilnost i napredak na Zapadnom Balkanu rekao je Hil i dodao da je napredak Srbije ključan za postizanje strateškog cilja Sjedinjenih Država da se revitalizuju naši evropski savezi, podrže demokratija i vladavina prava, unapredi ekonomska saradnja i rešavaju globalni i regionalni izazovi.

Novi ambasador je svoju diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, jedan je od učesnika u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, a nakon toga vratio se u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments