Nemački magazin “Cuerts” (Zuerst) objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

– Pojavio se novi takozvani ”non-pejper”. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka, i predstavlja mali, diplomatski podvig, jer ne krši ni u jednoj tačci Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 -, ističe “Cuerst”.

Taj non-nejper predlaže, kako se navodi, da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije.

Takođe se predlaže da na Kosovu i u Srbiji u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima.

U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije, piše “Cuerst” koji se povezuje sa nemačkom desnicom.

Uz to, na 99 godina, Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo.

Promet roba između Kosova I Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici Kosova i Srbije zajedno.

Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom non pejperu, trebalo bi da ima zamenika određenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema “Cuerstu”, razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno oživeti debatu o budućnosti i među kosovskim Albancima.

Novi non-pejper predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, predlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.

Dnevnik.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kontraš
16/05/2021 16:41

Danas državljanstvo, za 99 godina cela Srbija. Mućnite malo glavom..

Илија
17/05/2021 08:50
Reply to  Kontraš

Онда Срби, правите децу, немојте имати само по једно или ни једно дете,немојте да се не жените и да излазите у провод до 40. године, да “немате” услове за ширење породице па нас неће Шитари прегазити. Докле год само пишете статусе и кењате како је цео свет уроћен против нас а на наталитету не радите ништа,до тада немојте очекивати да ће наша Србија да опстане пошто на тај начин неће опстати сигурно.

Snake
16/05/2021 16:57

Kakva glupost