Novi podsoj “ERIS” širi se polako u Srbiji: Liči na prehladu, ali lekare jedna stvar ZABRINJAVA!

Foto: Pexels
Eris, podsoj varijante omikron se polako, ali sigurno, posle Evrope širi i u Srbiji. Iako bolest počinje bezazleno, kijanjem i curenjem nosa, ovaj oblik korona virusa može kod ranjivijih osoba izazvati i upale pluća, pa čak dovesti i do hospitalizacije, složni su naši stručnjaci.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki, iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje, kaže za “Blic” da je eris zabeležen u svetu prvi put u februaru ove godine i od tada se veoma postepeno, polako, ali sigurno širi.

Prema poslednjim podacima, u Sjedinjenim Američkim Državama je u preko 20 odsto izolovanih kovid virusa koji su u cirkulaciji zauzeo prvo mesto. Nije apsolutno dominantan, ali je na prvom mestu i to se desilo i u Velikoj Britaniji gde se beleži sa ispod 20 odsto. Što se tiče ostalih evropskih zemalja i nas, nema razloga da ne bude isti scenario. Sigurno da će biti dominantan, verovatno i apsolutno – kaže dr Nebojša Bohucki.

Eris sličan prehladama

Prema njegovim rečima najznačajnija je klinička slika erisa koja prema podacima iz SAD-a, daje uglavnom simptomatologiju prehlade ili nazeba.

Simptomi erisa su začepljen nos, zatim curenje nosa, osoba kija, kašlje, ima glavobolju. Zanimljivo da bol u grlu može da daje osećaj pečenja i žarenja. Sve to liči na simptome prehlade i pre svega ima afinitet ka gornjem respiratornom sistemu. Međutim, kod nas kod osoba iznad 65 godina života, i kod mlađih od 65 godina koji imaju narušeni imuni sistem, primećeno je da se spušta i na donje respiratorne organe, pre svega na pluća i može da izazove pneumoniju što je svakako ozbiljnija stvar u odnosu na simptome prehlade. I primećeno je da je moguća i hospitalizacija – navodi on.

Dalje dodaje da je takav scenario već zabeležen u SAD.

– Prema podacima koje imam za SAD raste postepeno broj hospitalizovanih upravo iz kategorije iznad 65 godina i mlađih sa narušenim imunim sistemom – kaže dr Bohucki i napominje da očekuje da takva situacija bude i kod nas čim eris postane dominantan.

Foto: elements.envato.com

Ključni simptom

Ranije je Svetska zdravstvena organizacija poručila da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Slično kao i kod ostalih omikronskih varijanti, simptomi bolesti se mogu okarakterisati, kako smo već naveli, simptomima sličnim gripu (povišena temperatura, glavobolja, curenje iz nosa, bol u grlu, mišićima i zglobovima, slabost).

Lekari kažu i da je povišena temperatura ključni simptom, zbog kojeg treba da se obrate svom doktoru.

Stručnjaci navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Simptomi kovida uključuju: temperaturu, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti