Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi Sad centar svetske naučne zajednice o suncokretu: Prvi hibridi suncokreta su 1978. stvoreni upravo u Novom Sadu

Foto: nsuzivo.rs

Novi Sad je po drugi put domaćin 20. Međunarodne konferencije o suncokretu “ISC 2022” . Konferencija je svečano otvorena danas u Kongresnom centru “Master” na Novosadskom sajmu, a traje do 23. juna. Glavni cilj ove manifestacije je da privuče zajednička interesovanja i stvori sinergiju između različitih disciplina u istraživanju suncokreta, kao i da pruži priliku da se suncokreti iz celog sveta ponovo sretnu. 

Foto: nsuzivo.rs

Konferenciju organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad (IFVCNS) i Republika Srbija u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za suncokret. Različite sesije u okviru konferencije će uključivati prezentacije i postere o najnovijim istraživanjima suncokreta i prikazivati najnovija otkrića u oplemenjivanju bilja, zaštiti useva, klimatskom stresu, kvalitetu semena i mnogim drugim temama.

Profesorka dr Marijana Đukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja, ističe da joj je veliko zadovoljstvo da danas prisustvuje ovoj konferenciji koja je od izuzetnog značaja na svetskom nivou i da se ministarstvo trudi da na ovakvim renomiranim naučnim skupovima pruži punu podršku.

-Ovde su okupljeni mnogobrojni renomirani svetski naučnici, razgovaraju i razmenjuju ideje, ali i razmatraju učešće na budućim međunarodnim projektima koji su od značaja za razvoj domaće i svestke nauke. Naučni rad koji nam pruža IFVCNS zaista je nemerljiv, a mi ćemo se kao ministarstvo truditi da kao što ulažemo u naučnu infrastrukuturu u vidu objekata da tako ukažemo i u mlade kadrove, ali i svakako i u buduće ovakve skupove – rekla je Mijatović.

Foto: nsuzivo.rs

Kao glavni zadatak ovog događaja, prema rečima organizatora, jeste da se utvrde novi pravci u kom će se kretatati naučna istraživanja kada je u pitanju suncokret i da se sazna šta će se to implementirati u proizvodnju na njivi.

Doktor Vladimir Miklič, predsednik organizacionog odbora “ISC 2022”, istakao je da su cene porasle na svim tržištima i da je polovina svetske proizvodnje ugrožena zbog dešavanja u Ukrajini.

– Suncokret postaje biljna kultura u koje se od sada mnogo više ulaže nego što je to bio slučaj ranijih godina. Sve ovo mora biti praćeno novim tehnologijama, a ovom konferencijom potvrđujemo da smo u toku jer se ovde trenutno nalazi preko 400 eminenthin naučnika iz preko 30 zemalja sveta – naglašava Miklič.

Foto: nsuzivo.rs

Instutut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu je oduvek bio pionir kada su u pitanju nove tehnologije. Prvi hibridi suncokreta su 1978. stvoreni upravo u Novom Sadu, a naš grad je prvi u Evropi stvorio posebne hibride koji su otporni na razne pesticide.

-Na pomolu su nove tehnologije koje će naš institut uskoro pustiti u promet, a već za dve godine mogu da se očekuju na tržištu. Siguran sam da će Institut biti prvi u Evropi koji će izaći sa novim tehnologijama o suncokretu, a sa ponosom mogu reći da smo mi posebni po tome što pokrećemo mnoge svestke trendove – rekao je Miklič.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, izrazio je veliku zahvalnost zato što je Sajam izabran da bude domaćin ovakve međunarodne konferencije i da su svi događaji koji se organizuju na Sajmu od velikog značaja za Grad Novi Sad jer donose veliki profit i dovode posetioce iz čitavog sveta.

Ognjen Medić

 

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Čika
21.06.2022 07:57

Jesam li dobro razumeo – “hibridi koji su otporni na pesticide.” ???

Last edited 2 Godine Ranije by Čika

Povezane vesti

Претрага