Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVI SAD DOMAĆIN MANIFESTACIJE “GLEDAJ DA TE VIDE – VOZI SE BICIKLOM” Gradonačelnik Đurić istakao značaj promocije biciklizma: U našem gradu živi 50.000 vozača dvotočkaša, posvećujemo se razvoju biciklističke infrastrukture (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom obeležavanja Dana planete, Grad Novi Sad je organizovao niz manifestacija na više lokacija, a tom prilikom predstavljene su i različite teme iz oblasti zaštite životne sredine, poput reciklaže, energetske efikasnosti i zaštite vazduha.

Manifestaciji pod nazivom “Gledaj da te vide-vozi se biciklom”, koja se održava ispred TC Promenade, prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić s obzirom da Grad već dugi niz godina sprovodi razne aktivnosti kako bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu.

Tom prilikom, prisutnima su se obratili gradonačelnik Milan Đurić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Mi kao Grad odlučili smo da skrenemo pažnju na značaj zaštite životne sredine kao i brige o našoj planeti Zemlji. Organizovali smo tri akcije, prva je počela na gradskom Trgu slobode, a u pitanju je tema o reciklaži. Grad je na pet lokacija u gradu postavio reciklomate gde građani mogu da odlažu pet ambalaže i aluminijumske limenke. Pozivamo sve da se uključe i učestvuju u reciklaži koja je za nas vrlo značajna. Takođe, sagradili smo i prvo Kompostilište u Srbiji, koji prerađuje zeleni otpad. Ova manifestacija nastavlja se i na platou ispred SPENS-a gde ljudima skrećemo pažnju na energetsku efikasnost koju sprovodimo poslednje 3 godine u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva – istakao je Đurić.

Đurić je takođe dodao da je Grad do sada izdvojio za energetsku efikasnost čak 126 miliona dinara, a 830 porodica su mogle da urade energetsku efikasnost svojih stanova, kako na drvenariju tako i na stolariju, podove i celokupno uređenje krovova, kao i postavljanje solarnih panela.

-U junu očekujemo da raspišemo novi javni poziv kako bi i ostali sugrađani mogli da se prijave i dobiju sredstva za podsticaj energetske efikasnosti u nekretninama u kojima žive – dodao je gradonačelnik.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Novi Sad pionir u vožnji bicikala

— Mi smo prvi grad koji je raspisao subvencije za građane za kupovinu bicikala kako bismo im pomogli da se ohrabre i što više voze ove dvotočkaše. Do sada smo 5.000 bicikala subvencionisali Novosađanima, a uskoro nas očekuje i novi javni poziv. Verujem da imamo čime da se ponosimo, jer imamo oko 150 kilometara biciklističkih staza. Nova staza Rumenka-Irmovo-Kisač-Čenej koja broji čak 20 kilometara, a ostaje nam da realizujemo još i biciklističku stazu Petrovaradin-Beočin – rekao je Milan Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na platou ispred Promenade predstavljeno je šta sve Grad radi u oblasti zaštite vazduha na svojoj teritoriji, podsticajne mere u vidu subvencija Grada za kupovinu bicikla i održana obuka najmlađih sugrađana o tome kako bezbedno upravljati biciklom.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Takođe, na poligonu prisustvovali su i deca iz dve novosadske osnovne škole „Žarko Zrenjanin” i „Branko Radičević” koji su imali priliku da se upoznaju sa voznom dvotočkaša kao i da razvoju osećaj za saobraćaj. Deca su uz prisustvo animatora simulirali određene situacije iz saobraćaja koje im se mogu dogoditi kada u saobraćaju voze bicikle.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prilikom otvaranja prisutnima se obratio i vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

-Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije pokrenula je ovu kampanju zbog promovisanja bezbednosti u biciklističkom saobraćaju. Želiko da promovišemo bicikle kao prevozna sredstva koja ne zagađuju životnu okolinu što je nama vrlo važno – istakao je on.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prošle godine 46 ljudi u Srbiji izgubilo život u biciklističkom saobraćaju

-Važno je da predupredimo zakon o bezbednosti saobraćaja i maksimalno ih osiguramo. Za nas je bitno da ispromovišemo upotrebu bicikla i da ovde u Novom Sadu, gde se biciklizam veoma neguje, radimo ovu kampanju. Naša vizija je nula poginulih u saobraćaju, kako odraslih tako i dece. Zbog ovih aktivnosti i edukacije možemo taj ideal i dostići – istakao je Stamatović.

Pored toga, fokus je stavljen i na zdravstveni i sportski aspekt vožnje bicikla.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti