Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi Sad domaćin prvog gejming festivala u Srbiji: Iz organizacije poručuju da nas očekuje pravi porodični festival (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Festival gejminga VIBE FACTORY održaće se prvi put u Srbiji, u Novom Sadu, od 21. do 23. oktobra na Novosadskom sajmu.

– Ono što bih izdvojila jeste da će se festival održati na 10.000 kvadratnih metara, u 3 hale, sa preko 100 internacionalnih učesnika, na šest stejdževa (Main, INDIE, Vibe Tube, eSport, Board Games, Cosplay Village) kroz expo, B2B, HR, konferencije, radionice, panele i okrugle stolove. Vibe factory upoznaće javnost sa pravim vrednostima gejminga, s ciljem da proširi pogled konzervativne publike na video igre i gejming industriju uopšte. Ono što je meni cilj, kao direktorki ovog festivala, jeste da je to jedan porodični festival. Mi želimo da čitave porodice dođu na ovaj festival, jer će tu biti sadržaja i za roditelje i za decu svih uzrasta – rekla je Olga Ješić, direktorka festivala.

Zbog velikog uticaja gejminga na nove generacije, nameće se potreba za edukacijom javnosti o pozitivnim stranama video igara kao i o njegovom razumevanju, pogotovo za roditelje jer deca već o istom dosta znaju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kod nas je gejming, u proteklih par godina, doživeo veliku ekspanziju, a neke kompanije sa sedištem u Novom Sadu, upisale su se u red priznatih u svetu. Takođe, prvi departman za gejm dizajn osnovan je upravo na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Na prvom festivalu igrica takođe će se predstaviti i INDIE zajednica koja kreira video igre, na čelu sa Leo Totom, osnivačem INDIE studija i programskim menadžerom INDIE stejdža.

– Očekujemo da na ovom festivalu publici na najbolji mogući način predstavimo kako se zapravo prave video igre, da razgovaraju sa ljudima koji su stručnjaci u tome. Ako nikome ne pokažeš igru nikog neće biti da je igra. Planiramo takođe da uvedemo i neki takmičarski karakter kroz ta tri dana festivala, gde će svi koji se prijave kao izlagači biti u mogućnosti da se pokažu, dokažu, ali i osvoje vredne nagrade- izjavio je Tot.

Na konferenciji za medije prisustvovali su i Vojislav Perić, poznatiji kao jutjuber Supreme Nexus, kao i jutjuber Aleksandar Kesegi, popularni Saki iz Stubera.

Potrebe za razvoj omladine prepoznao je i Grad Novi Sad koji podržava edukaciju i potpomaže lakšem razumevanju ove nove nauke koja je u ekspanziji.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Novi Sad apsolutno zaslužuje da ima jedan ovakav festival, ovaj grad kao nezvaničan centar IT industrije i kao sedište ozbiljnih gejmerskih kompanija – ovakav događaj treba Novom Sadu. Gejming je važna privredna grana, zbog velikog broja posetilaca kao i zbog turizma. Nadamo se da će ovo biti tradicionalna manifestacija i da ćemo iz godine u godinu sve više rasti- kazao je Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu grada Novog Sada.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti