Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi Sad gradi solitere, parkinge i pruge, ali i sadi drveće za budućnost

Foto: Vojvodina uživo
Proteklu sedmicu u  gradu je obeležio nastavak radova na brzoj pruzi, rekonstrukcija kuća, izgradnja vodovodne mreže, planovi za izgradnju solitera, parkinga ispod mosta Slobode i obeležavanje važnih datuma.

Radovi na izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta su u punom jeku. U sklopu radova je i rekonstrukcija železničke stanice u Novom Sadu, koja je ušla u novu fazu radova, kao i novi železnički most preko kanala. Radovi na železničkoj stanici,  izvode se u krilu B, središnjem delu zgrade u kom je veliki hol sa šalterima, koji je prošle godine delom uređen zbog puštanja u saobraćaj brze pruge.

Takođe, na uglu Bulevara Evrope i Bulevara vojvode Stepe gradiće se dva objekta, stambeni i poslovni prostor.

Viši od dva objekta jeste upravo poslovna zgrada, a njena visina iznosiće 47,77 metara. U pitanju je soliter sa prizemljem i 13 spratova.

Stambena zgrada je nešto niža i sa 10 spratova dostiže visinu od 35 metara. U njoj je predviđeno tačno 100 stambenih jedinica različitih kvadratura.

Foto: PrtSc/Lamda Group

Parking ispod Mosta slobode, između Bulevara oslobođenja i Štranda biće potpuno rekonstruisan i uređen, a imaće i punjače za električna vozila, predviđeno je usvojenim budžetom Grada Novog Sada za 2024. godinu. Ukupno parkiralište biće kapaciteta 119 parking mesta, a s obzirom da ova lokacija trenutno ima problem zadržavanja vode na parkiralištu, biće izgrađena i atmosferska kanalizacija. Obezbeđuje se priključak na električnu distributivnu mrežu za postavljanje punjača za električna vozila.

Foto: PrtSc/PINS Inženjering d.o.o.

Kućе u ulici Zlatnе grеdе bićе rеkonstruisanе u sklopu višеgodišnjеg projеkta obnovе graditеljskog naslеđa u Novom Sadu i Pеtrovaradinu, koji zajеdno finansiraju Grad, Pokrajina i Rеpublika, a do sada jе srеđеno  oko 150 kuća i zgrada.

Obnova dvеju kuća u ulici Zlatnе grеdе 7 i 13 koštaćе gotovo 30 miliona dinara, s PDV-om, a Zavod za zaštitu spomеnika kulturе nеdavno jе odabrao izvođačе. Srеđivanjе fasada i krovova počеćе narеdnе godinе, a ti poslovi povеrеni su novosadskim firmama NPN i „Prima idеa”, s kojima, dodušе, još uvеk nijе zaključеn ugovor, tako da ćе radovi, vеrovatno, počеti narеdnе godinе i trajaćе čеtiri mеsеca.

Foto: Gradske Info

Ove nedelje saznajemo da će uskoro takođe biti započeta izgradnja vodovodne mreže u naselju Adice a gradiće se u četiri ulice – Slavonskoj, Zetskoj, u Ulici Jovana Ristića, kao i u Ulici Mihajla Lalića.

Ova investicija koštaće nešto više od 53 miliona dinara.

U ove četiri ulice je predviđena gradnja cevovoda dužine oko 1.574 metra, uključujući i kućne priključke, kao i ugradnja 12 nadzemnih hidranata, tačnije po tri u svakoj ulici.

Foto: Screenshot Instagram/ugzins

Trećeg decembra obeležen je Svetski dan osoba sa invaliditetom u Kulturnoj stanici „Eđšeg“, gde su se predstavili učenici SOŠO „Milan Petrović“ i Udruženje za dečiju i cerebralnu paralizu „Sunce“, koji su upriličili program.

Programu je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Novi Sad je i prvi grad u Srbiji u kojem je otvorena prva kancelarija za osobe sa invaliditetom, koja uspešno funkcioniše čitavu deceniju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je tokom ove nedelje i početku akcije „Sadimo sada za budućnost Novog Sada” u organizaciji Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Javno-komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo” i Radne grupe „Zelena stolica”.

Akcija sadnje je deo Plana rekonstrukcije javnih zelenih površina za period od 2023. do 2027. godine koju je pokrenuo Grad Novi Sad kao posebnu, sistemsku aktivnost uz koju će se paralelno realizovati redovna sadnja na održavanju zelenila na javnim zelenim površinama.

Na takmičenju u sklopu “BrainOBrain” organizacije je učestvovalo oko 2.000 dece, iz 42 zemlje rešavajući 40 zadataka za samo tri minuta što je, kako kažu, praktično nemoguće. Međutim, desetogodišnji Novosađani Adrian Ferenc Nađ, Boris Ljubotina i Danilo Kaličanin na Svetskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici u Dubaiju osvojili su šampionsku titulu i zlatnu i srebrnu medalju.

Vojvodina uživo

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Гвозден
11.12.2023 18:07

Где су ти паркинзи?

Gost
nebesky
11.12.2023 18:48

Probajte da nađete parking u okolini škole Ivo Lola Ribar i videćete kako Novi Sad brine o parkiranju!

Povezane vesti