Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi Sad postavlja standarde za biciklističku infrastrukturu u Srbiji

Foto: Gradske info

Kroz niz inicijativa i ulaganja, Novi Sad se ističe kao lider u promociji biciklizma i razvoju infrastrukture koja podržava ovaj ekološki prihvatljiv transport.

Projekat pod nazivom “Biciklom za čistiji Grad” započeo je 2021. godine s ciljem podsticanja građana da pređu na čištije vidove saobraćaja. Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je izdvojio značajna sredstva u iznosu od 323.587 evra kako bi podržao građane u nabavci novih bicikala. U sklopu ove inicijative, čak 3.406 bicikala su subvencionirana za građane, čineći biciklizam pristupačnijim i privlačnijim izborom.

Biciklistička infrastruktura u Novom Sadu takođe je kontinuirano unapređivana. JKP “Parking servis” je postavio više od 200 parkinga za bicikle s ukupnim kapacitetom za 400 bicikala na preko 20 lokacija tokom 2023. godine. Osim toga, postavljeno je oko 2.000 držača na više od 250 lokacija u prethodnim godinama. Grad je čak pozvao građane da predlože nove lokacije za postavljanje držača za bicikle ili povećanje kapaciteta na već postojećim lokacijama.

Kako bi promovisao zdravije oblike prevoza među mladima, Grad Novi Sad treću godinu zaredom nagrađuje učenike biciklima. U saradnji s društveno-odgovornim kompanijama i udruženjima, ove godine je dodeljeno više od 114 bicikala najboljim učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola. Ova inicijativa usmerena je na podizanje svesti o važnosti ekoloških oblika transporta među mladima i pruža im podsticaj za korišćenje bicikala.

Novi Sad takođe organizuje različite biciklističke događaje, uključujući biciklističke trke i kolektivne vožnje. U sklopu svetske Nedelje mobilnosti i Svetskog dana bez automobila, održana je kolektivna biciklistička vožnja pod nazivom “Kritična masa” u kojoj je učestvovalo blizu 400 građana na biciklima, rolerima i trotinetima.

“Drumski izazov-Popov čot” ima dve različite rute – jednu od 55 kilometara i drugu od 110 kilometara. Održava se kao deo sportsko-rekreativne manifestacije pod nazivom “Tour de Fruška” koja se odvija u Vrdniku.  Manifestacija je namijenjena ljubiteljima prirode, zdravog načina života, biciklizma i sporta uopšte. Ova manifestacija ima podršku Pokrajinske vlade i okuplja više od 800 učesnika iz Srbije, regiona, Evrope i Kine.

Grad Novi Sad takođe trenutno provodi izgradnju prve faze biciklističke staze koja će povezivati Novi Sad s naseljima Rumenka, Irmovo, Kisač i Čenej. Prva deonica ove staze proteže se od Novog Sada do mosta na kanalu DTD prema Irmovu i ima ukupnu duljinu od 9,6 kilometara. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 213.627.987,46 dinara, a očekuje se da će radovi biti dovršeni sredinom marta 2024. godine.

Po završetku projekta, Novi Sad će imati biciklističku stazu koja će se protezati do Čeneja u ukupnoj dužini od 20,2 kilometra. Ova investicija ima poseban značaj jer će služiti kao deo obilaznice za međunarodnu EuroVelo 6 biciklističku rutu. EuroVelo je mreža biciklističkih ruta koja povezuje ceo evropski kontinent i sastoji se od 15 glavnih ruta. EuroVelo 6 ruta započinje u Francuskoj i završava u Rumuniji, uz ukupnu dužinu od oko 3.700 kilometara. U Srbiji, ruta EuroVelo 6 prati tok reke Dunav i poznata je kao “Dunavska biciklistička ruta.”

Kroz ovakve aktivnosti i promociju biciklizma, Novi Sad se razvija kao “Srpski Amsterdam” s više od 40.000 aktivnih biciklista i preko 140 kilometara biciklističkih staza. Grad neprestano ulaže u proširenje biciklističke infrastrukture i sarađuje s biciklističkim organizacijama kako bi osigurao da biciklizam postane još prisutniji i pristupačniji u gradu. Uklanjanje prepreka poput ivičnjaka i sanacija biciklističkih staza samo su neki od primera kako Grad kontinuirano radi na poboljšanju uslova za bicikliste.

Ove inicijative dodatno potvrđuju posvećenost Novog Sada održivom urbanom prevozu i promociji ekološki prihvatljivih načina kretanja. Grad Novi Sad postao je primer najbolje prakse za druge lokalne samouprave u Srbiji i globalno pokazuje kako se biciklizam i održiva mobilnost mogu promovisati i unapređivati.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага