NOVI SAD RAJ ZA DVOTOČKAŠE! Sa razlogom proglašen za NAJBICIKLISTIČKIJI GRAD U REGIONU – Čak 40 hiljada redovnih biciklista. Grad će i ove godine izdvojiti 10.000 dinara za kupovinu novog bicikla (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad ima oko 100 kilometara biciklističkih staza i čak 40.000 redovnih biciklista, što ga je kotiralo u sam vrh kada je reč o ulaganju u ekologiju, zaštitu životne sredine i zdraviji život svojih sugrađana.

Broj redovnih biciklista je za poslednjih 10 godina povećan za 300%, tako da su subvencije za kupovinu bicakala od 10.000 dinara, koje Grad dodeljuje svojim sugrađanima, godinama unazad postale dobra praksa.

Novi Sad dobija prvi spratni parking za bicikle

Novosadski biciklisti uskoro će dobiti veliko olakšanje za parkiranje dvotočkaša, s obzirom da će se graditi prvi spratni parking za bicikle.

Kako smo već pisali na ovu temu, parking će biti smešten u Fruškogorskoj ulici, iza Naučno-tehnološkog parka. Tender je raspisao JKP “Parking servis”, a parking će zauzimati površinu od 12×4 metra, sa visinom do tri i po metra. Kapacitet će biti 60 parking mesta.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić juče je podsetio sugrađane koliko je gradska vlast radila na tome da Srpska Atina bude najbiciklističkiji grad u Srbiji.

Foto: JKP “Parking servis”

-Za poslednjih 10 godina izgradili smo više od 30 km biciklističkih staza, a obnovili smo oko 10 kilometara. To danas čini Novi Sad gradom sa preko 100 kilometara biciklističkih staza. Smanjujemo gužve, zagađenje, ali time poboljšamo i zdravlje naših sugrađana. Plan nam je da u narednom periodu dođemo do cifre od 50.000 biciklista! Trudimo se da Novi Sad raste i da se Novi Sad razvija. Zajedno činimo naš Novi Sad najboljim mestom za život svih sugrađana- stoji na Instagram nalogu prvog čoveka Novog Sada.

Uveliko napreduju radovi na biciklističkoj stazi Novi Sad-Futog

Dugo očekivana izgradnja biciklističke staze Novi Sad-Futog započeta je krajem oktobra
prošle godine. Biće dužine oko 10,5 kilometara i kretaće se krunom nasipa uz Dunav. Počinje kod Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu te se proteže sve do Dunavske ulice u Futogu, gde se spaja sa već izgrađenom stazom Futog-Begeč.

Foto:nsbi.org.rs

Ova biciklistička staza deo je međunarodne biciklističke rute EuroVelo 6, koja se proteže od Atlantskog okeana do Crnog mora, a jednim svojim delom kreće se uz Dunav. Kroz Srbiju ova ruta prolazi u dužini od 665 kilometara, prateći tok Dunava celom svojom dužinom.

U toku radovi na 10 kilometara dugačkoj trasi biciklističke rute Novi Sad- Begeč

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije krajem novembra prošle godine započela je radove na trećoj fazi biciklističke staze Novi Sad- Begeč. Investicija je vredna 170 miliona dinara i zajedno je realizuju AP Vojvodina i Grad Novi Sad. Radovi bi trebalo da budu završeni za 240 dana, kako je ugovorom propisano.

Navedena investicija deo je projekta Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitav evropski kontinent.

Uskoro počinje izgradnja pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava

Izgradnja novog pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava u Novom Sadu počeće ove godine. Biće dugačak oko 450m i gradiće se na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa.

Izvor: Instagram milosvucevic_gradonacelnik

Most će biti podignut kod mesta gde se sreće Bulevar cara Lazara sa Kejom žrtava racija i Sunčanim kejom. Sa petrovaradinske strane most će prići preko Dunavskog bedema i ući u stari železnički tunel dugačak oko 350m.

Planirano je da pešačke staze budu široke 6m, a biciklistička 3m. One će biti odvojene barijerama, kako bi se osiguralo da se staze koriste za svoju namenu. Konstrukcija osta će biti čelična, a ograde staklene. Pod za pešake će biti od drveta, dok će biciklističke staze biti od tartana.

FOTO: UGZINS / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Rok za izgradnju je 180 dana od početka radova, a iz budžeta Novog Sada za 2023. godinu izdvojeno je 4.051.827.370 dinara za ovaj projekat.

Grad i ove godine izdvaja subvencije za kupovinu novog bicikla

Grad Novi Sad će i u ovoj godini izdvojiti novih 20 miliona dinara za subvencije Novosađanima za kupovinu bicikla.

Reč je o programu koji se uspešno sprovodi već dve godine i koji je Novi Sad prvi pokrenuo u Srbiji, a potom nekoliko gradova uvelo u svoju praksu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Od ukupnog iznosa, deo sume namenjen je kao naknada udruženju građana koji će na namenskom konkursu biti odabrano za sprovođenje samog projekta, a veći deo sume biće ravnopravno podeljen Novosađanima putem javnog poziva.

nsuzivo.rs

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Irena
21.02.2023 14:07

Grad bi trebao pokloniti studenskim centrima i đačkim domovima par bicikala, koje bi ovi iznajmljivali po simboličnim cenama. Ovim bi centri nešto zaradili ali ono što je bitnije je da razvijamo jednu novu svest i kulturu kod mladih, a istovremeno se poboljšava zdravlje.

Gost
Veena
21.02.2023 18:52

Divno je to. Samo treba urediti zakon da ne voze trotoarima i da ne preleću pešačke prelaze kao da ih neko juri. Mnogi biciklovi su veoma brzi i mi vozači ih jedva uočimo. Zbog čega je njima data prednost h saobraćaju prilikom prelaska pešačkog prelaza?!!!

Gost
Sla
22.02.2023 20:06
Odgovori  Veena

Biciklovi su brzi, ali trotinetovi i motorovi su brži

Gost
Sla
22.02.2023 20:09

Policija bi što hitnije morala da se više angažuje pa da pokažnjava ove iz dostava. Neverovatno je kako brzo voze, ugrožavaju sve, preleću preko pešačkih prelaza. Veoma je teško da ih vozač primeti zato što nenormalno brzo voze ove električne bicikle

Povezane vesti