Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVI SAD SE GRADI: Pogledajte kako napreduju radovi u Almaškom kraju (FOTO/VIDEO)

Foto: gradskeinfo.rs

Almaški kraj je 2019. godine proglašen za kulturno-istorijsku celinu odlukom Vlade Republike Srbije. 2022. godine javnosti je predstavljen plan o njegovom uređenju, dok je realizacija uređenja započeta početkom ove godine.

Kako ovaj kraj predstavlja kulturno i istorijsko jezgro Novog Sada, njegova obnova predstavlja jednu od najznačajnijih gradskih projekata. Radovi su predviđeni da traju šest godina, odnosno da kompletno uređenje i novi izgled Almaškog kraja bude gotov do 2029. godine.

Prva faza otpočela je početkom 2023. godine i trebala bi da se završi do kraja prve polovine 2024.


U ovoj fazi rade se ulice Đorđa Jovanovića, Save Vukovića, Skerlićeva, Milovana Vidakovića i Zlatne grede. Planirano je parterno uređenje uz asfaltiranje i betoniranje, uređenje slivnika, lokacija za podzemene kontejnere. Takođe, u ovoj fazi radiće se na i na dodatnoom uređenju, poput mesta za držače za bicikle, klupe i ostalog urbanog mobilijara. Radovi se očekuju i na podzemnim delovima. Očekuje da sa prvom fazom bude završena obnova oko 60 kuća, kao i sadnja velikog broja drveća.

Foto: gradskeinfo.rs

Poseban akcenat u prvoj fazi radova je na trgu koji će spajati ulice Zlatne grede i Skrelićevu.

Nakon završene prve faze, u drugoj je predviđen rad ispred KS Svilare, u centralnom i severostiočnom delu Almaškog kraja.

Čitav projekat uređenja Almaškog kraja obuhvatiće radove na oko 600 objekata u 28 ulica, a po završetku radova Almaški kraj trebalo bi da izgleda neprepoznatljivo i dostojno svake kulturno-istorijske celine grada.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
mmmm
08.11.2023 14:20

prvo treba zabraniti saobracaj u tim ulicama i sve da bude pesacka zona

Povezane vesti