Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi Sad širi listu GRADOVA POBRATIMA Vučević: Alanja je prvi grad iz Turske s kojim Novi Sad pravi ovakav vid saradnje

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Opštine Alanja iz Turske Adem Murat Judžel potpisali su danas Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje između dva grada, u prisustvu ambasadora Republike Turske u Beogradu Hamija Aksoja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Velika mi je čast što Novi Sad i u ovim izazovnim vremenima širi mrežu svojih gradova prijatelja, što je na ponos svih Novosađana. To nije pitanje administracije, već da li ste prepoznati kao grad u Evropi i svetu i da li ljudi žele sa vama dele svoja iskustva. Mi smo više nego duplirali broj prijatelja u proteklih 10 godina. Danas imamo novu tablu na Gradskoj kući- istakao je gradonačelnik.

Vučević je naglasio da je Alanja prvi grad iz Turske s kojim Novi Sad pravi ovakav vid saradnje.

-Mislim da je ovo potvrda dobrih odnosa dve države, Srbija ima strateški interes da ima najbolje moguće odnose sa Turskom jer ona ima dobre odnose sa zemljama koje danas zvanično zovemo Zapadni Balkan. Ne zaboravimo da je Turska jedan od najvećih investitora u Srbiji, to je nešto što mora da se ceni- naglasio je prvi čovek Novog Sada.

Predsednik Opštine Alanja Adem Murat Judžel napomenuo je da je danas napravljen prvi korak ka uspostavljanju trajnog prijateljstva između Alanje i Novog Sada.

-Srećan sam što potpisujemo Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje kako bismo pomogli jedni drugima u oblasti kulture, turizma, istorije, sporta i obrazovanja. Alanja skoro 30 godina razmenjuje bratske odnose sa gradovima u više od 20 gradova širom sveta kao što su Litvanija, Nemačka, Rusija, Poljska, Finska, Severna Makedonija, Kina i Ukrajina- kazao je Judžel.

Foto: Worldwide Wander

Alanja je turističko mesto na južnoj obali Turske, sa 300.000 stanovnika. U ovom gradu je svoj dom pronašlo 50.000 stranaca, pripadnika skoro 130 različitih naroda. Grad Novi Sad ima 14 gradova pobratima među kojima su Modena, Čangčun, Dortmund, Norič, Pečuj, Atinska opština Ilioupoli, Budva, Temišvar i Nižnji Novgorod.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti