NOVI SAD UVODI POLICIJSKI ČAS ZA MLAĐE OD 16 GODINA? Nema izlaska bez pratnje posle 22 časa, zabrana ulaska u kafiće

       

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo je nove mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja, među kojima se izdvaja zabrana kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima.

Predlog podrazumeva da deca do 16 godina ne mogu bez pratnje odraslih da se kreću napolju od 22 časa u zimskom periodu, odnosno nakon ponoći u letnjem periodu.

Vladimir Jelić, član Gradskog veća za obrazovanje, koji se nalazi na čelu Koordinacionog tela, kaže za TV Prva da je povod za takvu meru pre svega narkomanija među mladima, zbog čega je grad Novi Sad uveo niz mera, poput testova na narkotike, besplatne sportove i školsake policajce.

“Smatramo da to nije dovoljno. Moramo ići korak dalje i zbog toga smo se potrudili da proučimo jedan islandski model koji se pokazao kao najuspešniji u suzbijanju narkomanije jer je Island bio prva država u Evropi po broju mladih koji koriste narkotike i alkohol. U pitanju je 44 odsto mladih i oni su za 20 godina svijim merama uspeli taj broj da svedu na pet procenata i da sada budu poslednja država u Evropi po broju narkomana” – kaže on.

Jelić je optimista kada je reč o usvajanju nove mere uvođenja zabrane kretanja za mlađe od 16 godina bez pratnje odraslih u kasnim večernjim satima, ali, kako kaže, najpre sledi razgovor sa gradonačelnikom Novog Sada. 

“Voleli bi i da se otvori jedna javna rasprava na ovu temu i na kraju dolazi skupština grada koja će te mere usvojiti ili neće, ili će ih usvoijiti s nekim izmenama” – zaključuje Jelić.

Autor: nsuzivo.rs

6
Komentari:

5 Komentara
1 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
6 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Liberalist

Sportski tereni se privatizuju i uništavaju (Liman, promenada, sajmište, itd.) a ovaj probisvet priča o Islandskom modelu. Sad hoće da uvedu nove mehanizme represije mladih i da šetanje ulicom stave van zakona…

Anonymouse

I uvesti zabranu prodavanja alkohola mladjima od 21 godinu!

Sale es

Neka sede kući i gledaju farmu

Shubi Dubi

Hahaha…bravo GARI…Vidim da ovde moraš i da im crtač da je sarkazam u pitanju

Marko

Nema ništa od toga

Katarina

A koja policija ce to sa kontrolise,kada vise ni saobracajce nemozes da vidis u gradu,a kamoli obicne setace policajce kao ni patrole. Nikad ovaj grad nine bio zapusteniji i nebezbedniji