Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVO MESTO ZA KULTURU U BEGEČU Sala sa 280 mesta i letnjom scenom, večeras otvaranje uz Garavi sokak (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kulturna stanica „Begeč” otvorena je svečano i od danas postaje mesto gde se susreću ljudi, ideje, kultura i umetnost.

Na svečanom otvaranju prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i naglasio da je ona dvanaesta u mreži Kulturnih stanica u Novom Sadu. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Begeč je dobio kulturnu stanicu za ponos. U sali ima 280 mesta i danas za pravoslavnu Novu godinu meštani će imati priliku da ugoste Garavi sokak i da to bude i svečano otvaranje Kulturne stanice – istakao je Đurić.

Potpuno renoviran objekat nekadašnjeg begečkog Doma kulture imaće pozorišnu salu, prostor za vežbu kulturno-umetničkih društava sa svlačionicom, prostor za radioničarski rad, kao i letnju scenu u dvorištu objekta.

– Ovo će biti prostor daleko funkcionalniji nego što je bio kulturni centar. Begeč dobija mesto okupljanja, zajedništva gde ćete moći dalje da nastavite da razvijate svoje naselje. Kulturna stanica treba da bude mesto gde ćete iznositi probleme sela i pored toga mora da bude mnogo programa, sadržaja – istakao je gradonačelnik i domaćinima poželeo da nastave novi prostor koriste na pravi način kao što su to i do sada činili, da objekat bude na ponos.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik je podsetio na ulaganja u naselje Begeč u periodu od 2012. godine do 2023, i da je u tom periodu uloženo preko 770 miliona dinara, naglasivši da Grad trenutno investira 7,5 miliona dinara u projektovanje kanalizacije otpadnih voda u Ulici oslobođenja u Begeču, projektovanje javnog osvetljenja od table Begeč do Begečke jame i projektovanje saobraćajnih površina u Ulici Nova I u Begeču.

– U junu prošle godine je završeno uređenje Hrama Svetog apostola i evangeliste Luke, a i otvorena je biciklistička staza od Novog Sada do Begeča, koja pripada Koridoru Euro Velo 6. Podržavamo i manifestaciju „Šargarepijada” koja slavi lokalnu begečku šargarepu. Radili smo na tome, a radimo i dalje da Begeč ima dobre saobraćajnice, infrastrukturu i ravnomerno ulažemo u sve mesne zajednice – rekao je gradonačelnik.

 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prisutnima se obratio domaćin, koordinator Kulturne stanice Begeč Miša Pinćer koji se zahvalio Gradu Novom Sadu na ulaganju u kulturu, tj. približavanju kulturnih sadržaja stanovnicima prigradskih naselja.

– Ova inicijativa poredstavlja ključnu tačku  u obnavljanju kulturnog života našeg mesta. Kulturna stanica biće prostor, koji će biti domaćin različitih događaja, radionica, izložbi, koncerata, stvarajući živopisnu i dinamičnu atmosferu svih nas. Nudimo lokalnim umetnicima platformu da pokažu svoje talente, dele svoje priče i doprinesu bogatstvu Kuturne stanice Begeč – rekao je Pinćer .

Gradonačelnik je u holu Kulturne stanice obišao dve retrospektivne izložbe, jednu kolonije „Beli labud”, kao i izložbu radova udruženja „Jefimija”.

U okviru kulturno-umetničkog programa nastupio je lokalni dečiji folklor „Begečka nana”, a upriličen je i folklorni program KC „Mladost”.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti