Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVO POSKUPLJENJE SE OČEKUJE OD NOVE GODINE: Zimske gume biće skuplje do 25%, a letnje čak i više od 30%! Evo i tabele sa cenama

Foto: Pixabay

Očekuje se novo poskupljenje zimskih guma od Nove godine, i to od 15 do 25%, a letnjih čak i preko 30%! Tako će vozači za komplet najjeftinijih pneumatika morati da izdvoje oko 42.000 dinara, a za paket onih kvalitetnijih 60.000 dinara i više, otkriva Kurir.

Ovu informaciju za naš list potvrdio je i Marko Lacmanović iz jednog beogradskog servisa koji se bavi pneumaticima, uz konstataciju da će se trend rasta cena nastaviti sigurno do sredine naredne godine. Proizvođači su, kaže, odlučili da koriguju cene zato što je sve poskupelo, od sirovina, energije, radne snage, proizvodnje do transporta… Guma “sava” oznake 225/45/r17 sada košta od 9.000 do 9.500 dinara, a nakon poskupljenja koštaće 10.500 dinara:

– To znači da će za ova četiri penumatika vozači morati da izdvoje 42.000 dinara. Ukoliko budu rasle cene struje i materijala, moguće da će i montaža pratiti poskupljenje. Cena letnje gume s montažom i balansiranjem je oko 7.050 dinara, nakon poskupljenja biće oko 9.200 komad.

Foto: carbuyer.co.uk

Mnoge vozače u Srbiji vreme zavarava, svi misleda će izgurati bez zimskih guma ovu sezonu. Iako zakon kaže da od 1. novembra do 1. aprila vozači moraju imati sva četiri zimska pneumatika ukoliko se na kolovozi nalaze sneg, led ili poledica, primetno je da ima dosta njih koji koriste ove suve dane i ne vrše zamenu pneumatika. A kad bude preko noći pao sneg ili se bude stvorila poledica, biće nespremni. Ili tih dana jednostavno neće voziti.

– Neki od njih odlučuju se za “ol sizon” gume, pneumatik koji zakonski ispunjava propis i koji može da se koristi tokom cele godine. Međutim, takva guma ne može da pokaže karakteristike kao prave zimske gume, odnosno kao prave letnje. To nije najsrećnije rešenje, ali jeste najekonomičnije – objašnjava Lacmanović.

Ima i onih, veli, koji su stavili samo dve zimske gume i time su zapravo polubezbedni.

– Time se ne dobija mnogo, jer prilikom kočenja zaustavni trag neće biti kao da ima sve četiri zimske gume, ne daj bože da dođe do sudara, svašta može da se desi.

kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti