Foto: nsuzivo.rs
Nešto više od godinu dana od pokretanja platforme za učešće građana u trošenju gradskog novca „Tvoj grad”, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je objavio na društvenim mrežama da su izneti predlozi gradskih projekata za narednu godinu.

Novosađani mogu da se prijave na adresi tvojgradnovisad.rs i glasaju za jedan od 93 predloga kako bi pomogli gradskim vlastima da se odluče koji projekti će dobiti „zeleno svetlo” u 2023. godini.

Đurić je u svojoj objavi na Instagramu tim povodom naveo da su objavljeni i podaci o razmotrenim i usvojenim predlozima samih građana koje su oni slali tokom prošle godine.

„Preko participativne platforme, koja je prva u regionu, nastavićemo da realizujemo programe i projekte upravo za vas. Grad Novi Sad je prva lokalna samouprava u regionu koja je na ovakav način građanima obezbedila mogućnost učešća u odlučivanju o pitanjima od javnog značaja u digitalnom okruženju„, poručio je Đurić.

Pozivam vas da dostavite i svoje predloge, koji će, kao i prethodnih godina, biti detaljno razmotreni. Nastavimo da zajedno stvaramo budućnost Novog Sada (Milan Đurić)

Ujedno, dodao je da je ponosan što je platformi registrovano 3.092 korisnika, kao i da je do sada na platformi zabeleženo 12.044 glasa za projekte predložene od strane sugrađana, kao i od strane Grada.

Foto:Grad Novi Sad

„Danas, 2. decembra biće objavljen i predlog projekata za 2023. godinu i ovim putem vas pozivam da glasate za iste, a kako bi one projekte koji su od strateške važnosti za naš Grad, predložili za finansiranje iz sredstava budžeta u narednoj godini. Takođe, pozivam vas da dostavite i svoje predloge, koji će kao i prethodnih godina biti detaljno razmotreni. Nastavimo da zajedno stvaramo budućnost Novog Sada!„, napisao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Među ponuđenim projektima cenom od oko četiri milijarde izdvaja se izgradnja pešačko-biciklističkog mosta na stubovima bivšeg Mosta Franca Jozefa. Uređenje Almaškog kraja naredni je projekat po visini planiranih izdvajanja sa skoro 2,4 milijarde dinara. Za održavanje gradskih puteva, sa fokusom na ulazne pravce i glavne gradske saobrćajnice, gradska vlast namerava sledeće godine da izdvoji 1,5 milijardu dinara, a za izgradnju osnovne škole na Jugovićevu od 4.000 kvadrata i fiskulturnom salom, u koju bi išlo 600 učenika u dve smene, predviđena je skoro milijarda dinara.

Među ponuđenim projektima cenom od oko četiri milijarde izdvaja se izgradnja pešačko-biciklističkog mosta na stubovima bivšeg Mosta Franca Jozefa, kao i parterno uređenje Ulice Modene nakon izgradnje podzemne garaže

Od ponuđenih projekata tu je i izgradnja nove Satelitske pijace, koja bi imala 157 tezgi, 19 rashladnih vitrina i oko 7.500 kvadratnih metara poslovnih prostora, a koštala bi 820 miliona dinara. Tu je i izgradnja fiskulturne sale za Gimanziju „Laza Kostić” vredna skoro 700 miliona dinara. Proširenje fiskulturne sale u OŠ „Desanka Maksimović” u Futogu na 1.400 kvadrata koštaće skor 265 miliona dinara.

Foto:Grad Novi Sad

Među predlozima je i parterno uređenje Ulice Modene nakon izgradnje podzemne garaže, koje je procenjeno na nešto više od 760 miliona dinara, dok je za plato kod Banovine, iznad buduće podzemne garaže predviđeno 250 miliona dinara. Za Kulturnu stanicu na Bistrici Grad planira da izdvoji 620 miliona dinara, a za rekonstrukciju Ulice kralja Petra Prvog u Veterniku 228 miliona dinara.

Pored niza projekata ulaganja u infrastrukturu, to jest u izgradnju vodovoda i kanalizacije, među projektima se nalaze i uređenje međublokovskih površina od 125 miliona dinara, opremanje škola i vrtića, sportskih i rekreativnih terena u osnovnim školama za 45 miliona… Tako je, za rekonstrukciju vrtića za 117 dece na Klisanskom putu od 540 kvadrata, predviđeno 113,5 miliona dinara.

I ekološki projekti na listi

Među predlozima na listi se našlo mesta i za izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada na deponiji, vredno 254 milona dinara. Tu je i mobilna stanica za pretovar otpada od 70 miliona dinara, smart sistem za monitoring kvaliteta vazduha od 130 miliona dinara, a za postavljanje „reciklomata” predviđeno je četiri miliona dinara.

Za uređenje parka kod otvorenih bazena na Spensu predviđeno je 10 miliona dinara, dok se za projektovanje uređenja Univerzitetskog parka planira 11,5 miliona dinara. I nabavka 1.000 korpi i 1.000 kanti vredna skoro 200 miliona dinara nalazi se na listi projekata.

Za sledeću godinu polanirano je raspisivanje konursa za idejno rešenje spomenika Nikoli Tesli na raskrsnici Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara, što bi koštalo 5,4 miliona dinara. Za spomenik Apoteoze srpske Vojvodine predviđeno je 93 miliona dinara. Tu je i parterno uređenje nove crkve u Krilovoj ulici na Grbavici vredno 18 miliona dinara. Za kapelu na groblju u Rumenki planirano je 35 miliona dinara.

Na listi je bilo mesta i za kompletnu rekonstrukciju otvorenih bazena na Sajmištu od 72 miliona dinara. Skoro 100 miliona više namenjeno je nadogradnji zgrade MZ Futog. Za 66 miliona dinara trebalo bi da bude izgrađeno „Kamping odmorište” na Limanu 3, za auto-kampere.

Dnevnik.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
03/12/2022 16:54

Novosadzani ce birati jedino hoce stan u lameli A ili lameli B, stim da lamela A gleda direktno u lamelu B… 🙂

Last edited 2 meseci ranije by SNS Uzivo
Realnost
03/12/2022 18:48

Za početak, rekonstrukcija i otvaranje tunela petrovaradinske tvrđave donelo bi preko milijardu evra u sledećih 10 godina. Jeli malo!? Sledeća dva projekta donela bi na desetine milijardi, ali trenutno nije vreme jer bi radi loše privatizacije samo osiromašile ovu državu!!! Nažalost da bi imali koristi neke stvari moraju ostati pod kontrolom države, a to sad trenutno nemamo!

Mirjana
04/12/2022 21:08

Odustalo se od podzemne garaze na Trgu Republike??