Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVOSAĐANI I VAMA JE ROĐENDAN! Povodom obeležavanja Dana Grada Novog Sada, sugrađane sutra očekuje besplatan parking, prevoz i još mnogo toga!

Foto: ARIHA/Gradske info/nsuzivo.rs/ Pavle Pejić/ Ilustracija

Novi Sad je 1. februara 1748. godine stekao status “Slobodnog kraljevskog grada”, kada je carica Marija Terezija potpisala Povelju slobodnog kraljevskog grada. Potpisivanjem povelje, Marija je Novom Sadu dodelila današnje ime

Sloboda je novosađane koštala 80 hiljada forinti.

Potpisivanjem novosađani su dobili grb, pravo na samoupravu, sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast i samostalno ubiranje poreza.

Sa tim u vezi, godinama unazad se na ovaj poseban dan se organizuje obeležavanje. Sugrađani dobiju poklon od grada u vidu besplatnih turističkih tura, koncerata, besplatnog klizanja, parkiranja. Ove godine grad je takođe mislio na vas, pa tako vas sutra očekuje besplatan parking, prevoz, koncerti, popust u Gradskoj biblioteci i turističke ture koje će biti realizovane tokom vikenda.

JKP “Parking servis” sutra ne naplaćuje parkiranje

Na osnovu preporuke Gradskog veća, a povodom obeležavanja Dana Grada Novog Sada, JKP „Parking servis” sutra neće naplaćivati parkiranje.

Podsećamo da će „pauk” služba raditi u saradnji sa saobraćajnom policijom, saobraćajnom i komunalnom inspekcijom, kako bi se izbegle saobraćajne gužve usled nesavesnog i pogrešnog parkiranja.

Foto: Gradske info

Turistička organizacija Grada Novog Sada zajedno sa ustanovama kulture obezbeđuje besplatne turističke ture 

Pa tako, otvorena vrata 4. i 5. februara kada će svi zainteresovani Novosađani, Novosađanke i njihovi gosti moći da vide izložbe poput „Mileva: mi smo stena”, „Tamburaška tradicija u Vojvodini”, ali i stalne postavke brojnih ustanova kulture potpuno besplatno.

Biće organizovano i upoznavanje sa svim manje poznatim pričama o starom gradskom jezgru i Petrovaradinskoj tvrđavi kroz organizovane besplatne turističke ture uz pratnju vodiča.

Turističke ture će biti na srpskom jeziku, a održaće se prema sledećem rasporedu:

Subota, 4. februar:

  • Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.30 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.
Nedelja, 5. februar:
  • Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.00 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.
Prijava za besplatne turističke obilaske grada i tvrđave je obavezna, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada, klikom ovde.
Foto: TONS/Aleksandar Milutinović

Galerija Matice srpske izlaže novo umetničko delo!

U sobi za prepuštanje umetnosti biće izloženo novo umetničko delo! Iskoristite mesec februar da se sretnete sa tapiserijom Gradska kuća Đorđa Tabakovića iz 1971. godine. Nedavna akvizicija, tapiserija, rad poznatog novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića, nastala je u Ateljeu 61 na Petrovaradinskoj tvrđavi.  Brojni su njegovi realizovani projekti pored kojih svakodnevno prolazimo. Oni obeležavaju progresivni tok razvoja Novog Sada, u prvoj polovini XX veka, kada je Tabaković, kao jedan od najplodnijih graditelja trajno označio moderno obličje svojim arhitektonskim ostvarenjima. Pored toga, on je čuven i po brojnim akvarelima i crtežima sa prikazima ulica Novog Sada ali i drugih evropskih gradova.

Besplatno klizanje i bazen 

Javno preduzeće ,,Sportski i poslovni centar Vojvodina“ sutra, 1. februara 2023. godine, povodom obeležavanja Dana Grada Novog Sada smene na bazenu i klizalištu biti besplatne za građane.

BAZEN: LEDENA DVORANA:

9,30-11,00 10,30-12,00
11,30-13,00 18,00-19,30
16,30-18,00
19,30-21,00

Besplatne karte se preuzimaju na blagajni.
Maksimalan broj posetilaca po jednoj smeni, na bazenu iznosi 150, a na klizalištu 300 osoba.

Ostvarite popust u Gradskoj biblioteci od 50 %

Povodom Dana Grada Novog Sada, 1. februara 2023. godine, Gradska biblioteka u Novom Sadu omogućava upis sugrađana sa popustom od 50%, tako da će članarina za odrasle građane iznositi 250 a za decu 150 dinara. Popust traje jedan dan, a članarina važi godinu dana.

Foto: Gradska biblioteka u Novom Sadu

Koncert “Na balu u Novom Sadu” u Gradskoj koncertnoj dvorani

Koncert „Na balu u Novom Sadu” u sredu 1. februara u 20.00 časova održaće se u Gradskoj koncertnoj dvorani povodom Dana Grada Novog Sada sa programom najistaknutijih instrumentalnih i vokalno instrumentalnih numera evropskog romantizma i dvadesetog veka. Svi su dobrodošli!

Bez naplate karata na gradskim i prigradskim linijama 

Na osnovu preporuke gradonačelnika Novog Sada, prevoz putnika u javnom gradskom prevozu na teritoriji Grada Novog Sada 1. februara obavljaće se bez naknade (karte se neće naplaćivati na gradskim i prigradskim linijama).

Karte za prevoz na međumesnim linijama naplaćivaće se po važećem cenovniku.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

M.L.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Klaudija
01.02.2023 16:15

Mojoj ćerki je danas ušla kontrola dok je išla u Karlovačku gimnaziju i opomenula da obnovi kartu za prevoz.

Povezane vesti

Претрага