Претрага
Close this search box.

Novosađani kako birate svoje lubenice?

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sa letnjom sezonom uporedo je došla i sezona lubenica, osvežavajućeg voća koje je idealan obrok tokom vrelih letnjih dana. Međutim kao i sa ostalim plodovima, treba biti pažljiv u odabiru prave lubenice, jer ovo voće nije ni jeftino, ali je i glomazno i teško za transport, te je velika šteta kada izaberete lošu lubenicu.

Lubenica savršeno gasi žeđ i osvežava, sadrži čak 92 posto vode i malo kalorija, odličan je diuretik i pomaže u izbacivanju toksina iz organizma.

Kako bi izbegli scenario u kojem se terate da jedete bezukusne ružičaste kriške, ili još gore da presečete plod na pola i shvatite da je lubenica bajata, postoji nekoliko saveta iz naroda kako da se uverite da je lubenica slatka i zrela, ali i kako da primetite kada je njen rok istekao.

Naravno, jedini i pravi način je da je otvorimo, uverimo se koliko je mesnata, crvena i slatka, ali to naravno nije uvek moguće.
Kuckanje o lubenicu

Čuveno „kuckanje“ o lubenicu se kod Novosađana prenosi sa kolena na koleno. Poenta je da nežno tapkate i slušajte zvuk koji proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, plod ima više vode i zreo je. Nasuprot tome, ako vaše kuckanje zvuči glasnije, to može biti znak da plod nije u potpunosti zreo, bar tako kažu naši stariji sugrađani.
Žuta mrlja na dnu

Još jedna „legenda“ jeste ona o žutoj mrlji na delu kore lubenice, odnosno mestu na kojem je lubenica ležala na tlu. Naime, najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati, jer su ubrane pre nego što su dozrele. U narodu se savetuje da ne treba kupovati lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Teška i tvrda na dodir

Težina lubenice igra veliku ulogu. Kada je lubenice zrela, tvrđa je, pa je najbolje izabrati željenu težinu. Zatim podignite svaku od ponuđenih i onu najtežu i najčvršću izaberite.
Peteljka lubenice treba da „zaplače“

Da bi se uverili da je lubenica sveža, kada zarijete nokat kod korena petiljke ona bi trebalo da pusti malo soka, to jest da „zaplače“. Ovo je znak da je plod zreo, ali i da nije truo.

Ovo su neki od saveta za odabir lubenice kojim se služi naše stanovništvo. Naravno najbolje je da zamolite lubeničara da vam iseče trouglić iz ploda kako bi se uverili u ukus, međutim, osim možda lokalnih lubeničara, mnogi prodavci vam neće uslišiti ovu molbu, te su narodna verovanja jedini način da uspešno izaberete slatku lubenicu.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti