Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVOSAĐANI, RADUJTE SE! Stiže NOVINA na stajalištima gradskog prevoza, biće vam MNOGO lakše (FOTO)

Foto: rtifm.rs/

Osnovni cilj projekta TRIBUTE jeste da kreira i testira inovativne alate i akcione planove u oblasti gradskog saobraćaja u Jadransko – jonskom regionu

Novi Sad ima blizu 155.000 putničkih vozila, a ako se na tu cifru doda i veliki broj vozila koja dolaze sa strane, Srpskom Atinom svakodnevno cirkuliše oko 180.000 automobila.

Najveća koncentracija vozila je u starom gradskom jezgru gde se zbog užih ulica stvaraju i najveće gužve.

Kako bi se tome stalo na kraj, ali i smanjilo zagađenje životne sredine i građanima olakšalo korišćenje javnog prevoza, osmišljen je projekat TRIBUTE- „Integrisane i inovativne akcije za održivu nadogradnju urbane mobilnosti“.

Pre četiri godine donesen je Smart plan razvoja i upravljanja saobraćaja u Novom Sadu koji je za cilj imao smanjenje gužvi i zagađenja tako što će što veći broj građana koristiti gradski prevoz.

Veliku olakšicu na tom putu predstavlja i aplikacija za pametne mobilne telefone i postavljanje monitora na sedam autobuskih stajališta linije broj 4 koji korisnicima javnog autobuskog prevoza na toj liniji pruža informacije o dolascima i odlascima autobusa u realnom vremenu.

Sve to je Novosađanima olakšalo svakodnevnicu i pojednostavilo prevoz. Takođe, na dobitku su i oni koji su u poseti ovom gradu jer na ovaj način sve potrebne informacije o načinima odlaska sa jedne tačke na drugu imaju na svom mobilnom telefonu ili stajalištu ispred sebe.

Iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Novog Sada za portal Espreso odgovorili su na značajna pitanja koja se odnose na pomenuti projekat koji će, između ostalog, unaprediti gradski prevoz u ovom gradu.

Šta je projekat TRIBUTE i na koji način će biti realizovan?

– Grad Nоvi Sad, u partnеrstvu sa sеdam gradоva i оpština iz Jadranskо-jоnskоg rеgiоna (Milanоm, Ljubljanоm, Maribоrоm, Zagrеbоm, Patrasоm, Sarajеvоm i Pоdgоricоm) u оkviru prоgrama „Intеrrеg АDRIОN“, učеstvujе u mеđunarоdnоm prоjеktu „TRIBUTЕ“. Glavni cilj prоjеkta u Novom Sadu je unaprеđеnjе gradskоg prеvоza razvоjеm еfikasnijih transpоrtnih usluga i rеšеnja za оdrživu mоbilnоst prilagоđеnu pоtrеbama ljudi, navode za Espreso iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Novog Sada.

Realizacija projekta „TRIBUTЕ“ u Novom Sadu, između ostalog, uključujе idеntifikaciju ciljnih grupa, spоljnih uslоva i tеhničkih zahtеva, pоtrеbnih za оmоgućavanjе inkluzivnе upоtrеbе inоvativnih rеšеnja za mоbilnоst. Kao i uključivanje svih relevantnih subjеkata u оblasti saоbraćaja u ovaj proces, u vidu učešća u Nоvоsadskoj „Živoj labоratоriji“, koji оmоgućavaju pоdršku rеalizaciji prоjеkta u cеlоsti.

– U skladu sa ciljеvima prоjеkta, Grad Nоvi Sad rеalizuje pilоt prоjеkat zasnоvan na krеiranju aplikacijе za pamеtnе mоbilnе tеlеfоnе i pоstavljanju mоnitоra na sеdam autоbuskih stajališta linijе brоj 4 kоji ćе kоrisnicima javnоg autоbuskоg prеvоza na tоj liniji pružati infоrmacijе о dоlascima i оdlascima autоbusa u rеalnоm vrеmеnu, a na оsnоvu pоdataka iz vоzila u kоja ćе biti pоstavljеni GPS urеđaji. Takоđе, kоrisnici mоbilnе aplikacijе „ЕasyGОNS“ ćе dоbijati i infоrmacijе о altеrnativnim vidоvima prеvоza (npr. javni autоbuski i / taksi prеvоz i / ili prеvоz biciklоm i / ili pеšačеnjе) u cilju zadоvоljеnja individualnih pоtrеba na оdrživ način.

foto: Printscreen/ apps.apple.com

Koji su glavni ciljevi projekta TRIBUTE – „Integrisane i inovativne akcije za održivu nadogradnju urbane mobilnosti“?

– Obzirom na to da se saobraćaj u gradskim sredinama suočava sa brojnim izazovima izazvanim različitim urbanim i socio-ekonomskim faktorima, osnovni cilj projekta TRIBUTE jeste da kreira i testira inovativne alate i akcione planove u oblasti gradskog saobraćaja u Jadransko – jonskom regionu, koja će uticati na stvaranje efikasnijih rešenja u oblasti mobilnosti i građanima pružati usluge u skladu sa njihovim potrebama. Pored toga, projektom se promoviše transnacionalna saradnja i omogućava stvaranje transnacionalne strategije posvećene novim agendama mobilnosti za održivi, integralni i inkluzivni transportni sistem u regionu, ističu iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Koje dobrobiti će građani Novom Sada imati od ovog projekta?

– Projekat TRIBUTE i razvoj pilot projekta u Novom Sadu omogući će građanima Novog Sada, kao i drugim korisnicima javnog prevoza u gradu, korišćenje savremenog informacionog sistema o javnom autobuskom prevozu u realnom vremenu, putem aplikacije i digitalnih tabli na autobuskim stajalištima, i planiranje putovanja javnim prevozom u skladu sa individualnim potrebama, poručuju iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Osnovna ideja Novosadskog pilota u okviru projekta TRIBUTE zasniva se na uvođenju aplikacije za pametne mobilne telefone koja će omogućiti informisanje korisnika usluga o javnom autobuskom prevozu, pružanjem informacija o dolascima / odlascima autobusa na jednoj od autobuskih linija javnog prevoza.

– Aplikacija će takođe uvesti kombinaciju dva ili više načina javnog prevoza, tako da korisnici mogu imati mogućnost planiranja gradskog prevoza na način koji udovoljava i u potpunosti se prilagođava njihovim individualnim potrebama (npr. javni autobuski i / ili prevoz biciklom i / ili pešačenje), ističu iz Kancelarije i dodaju da je planirano i postavljanje monitora sa informacijama o dolascima /odlascima autobusa na nekoliko najprometnijih gradskih lokacija na autobuskoj liniji broj četiri, tako da svi građani koji ne koriste mobilne telefone i aplikacije (npr. stariji građani i deca) mogu dobiti potrebne informacije o javnom prevozu u realnom vremenu.

– Dobro informisani korisnici javnog prevoza i njegovih alternativa imaju direktan uticaj i doprinose smanjenju upotrebe pojedinačnih vozila, kao i smanjenju emisije gasova, manjoj gužvi u saobraćaju, rešavanju problema sa parkiranjem, a pri tome se uzimaju u obzir opšte demografske tendencije u Novom Sadu, objašnjavaju iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

Foto: profimedia

Kolika je ukupna vrednost i ko su vodeći partneri projekta?

– Vodeći partner na projektu TRIBUTE je Politecnico Milano, a pilot projekte sprovode osam partnerskih gradova i opština: Grad Milano, Grad Ljubljana, Grad Maribor, Grad Zagreb, Grad Patras, Grad Sarajevo, Grad Podgorica i Grad Novi Sad – Gradska uprava za saobraćaj i puteve. Projekat TRIBUTE finansira se sredstvima iz Jadransko – jonskog transnacionalnog programa – “ADRION”.

Koje je planirano vreme za realizaciju?

– Planirano vreme za realizaciju projekta TRIBUTE je 30 meseci (od 01.01.2021. do 30.06.2023. godine).

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

espreso

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti