Foto: Oradio

INTERVJU: Dirigent Novosadskog kamernog hora Božidar Crnjanski tvrdi da međunarodna takmičenja u pevanju horova za sada ostaju nedostižna za ceo svet

Poziv za nova pevačka mesta u Novosadskom kamernom horu objavićemo i ove godine nakon prve polovine avgusta. Najavljujemo pored audicije i reprizu projekta „Antene” u Beogradu 07. oktobra, ali i pripremu novog repertoara koji ćemo sa radošću podeliti sa novosadskom publikom u Kulturnim stanicama i Sinagogi do kraja godine – rekao je u intervjuu za NS uživo Božidar Crnjanski diregent višestruko nagrađivanog Novosadskog kamernog hora.


Kako je hor funkcionisao tokom pandemijske godine?

– Horsko stavaralašto je oblast muzičke umetnosti koje je tokom trajanja svetske pandemije izuzetno pogođeno. Prepoznato je kao oblik delovanja koje zbog grupnog pevanja nosi visoki rizik od potencijalnog zaražavanja i širenja virusa, i trenutno doživljava svojevrstan test opstanka. Novosadski kamerni hor je tokom proteklih osamnaest meseci uspevao da periodično bude aktivan, uz realizaciju većeg broja proba, koncerata i projekata koje smo uspešno priveli kraju. U svakom  slučaju nije bilo lako, ali smo uspešno snimili nekoliko audio i video horskih numera, ali i bili deo korpusa učesnika u izvedbi svetske premijere kompozicije „Antene”, Aleksandre Vrebalov, koje je realizovano u novosadskoj Katedrali 7 maja 2021. godine.

Zahvaljujući prostoru Kulturne stanice Eđšeg, Sinagoge, Akademije umetnosti i novosadske Katedrale uspeli smo da održimo kontinuitet

 

Da li je sada drugačija situacija?

– Trenutno je ansambl na letnjoj pauzi koja će potrajati do polovine avgusta. Otežavajuće okolnosti se u najvećoj meri odnose na ograničavanje prostora u kojem se mogu održavati horske probe. Akademija umetnosti ima skromne prostorne kapacitete, tako da pored Sinagoge, čak ni trenutno, u našem gradu ne postoje veći prostori koji bi horskim ansamblima otvorili svoja vrata. Dok god postoje ograničenje broja pevača u prostoru za rad, na snazi će za nas biti vandredne okolnosti. Nadamo se da će nova sezona biti upravo bez restrikcija i striktnih mera, te da ćemo moći da realizulemo planirana događanja.

Kako su izgledale probe?

– Zahvaljujući prostoru Kulturne stanice Eđšeg, Sinagoge, Akademije umetnosti i novosadske Katedrale uspeli smo da održimo kontinuitet. Probe su bile prilagođene slobodnim terminima ovih prostora, i usklađeni sa drugim muzičkim događajima u gradu.

Da li ćete uskoro imati takmičenja?

– Tokom poslednjih par meseci određen broj horskih takmičenja u Evropi je planiran i realizovan uživo, ali su se ti umetnički događaji u najboljem slučaju pretvorili u nacionalne festivale, koji su okupili lokalne i domaće ansamble, uz mnogobrojne ograničavajuće mere. Putovanja, boravci i interakcija među pevačima iz različitih zemalja na jednom mestu ostaju nedostižni. Ovakva situacija je neminovno izrodila i niz osnovnih problema koji se tiču psihološkog aspekta horskog pevanja, mogućnosti i prisustvo straha, nedostatak pevačke kondicije itd. Rešavanje svih tih novonastalih anomalija, a pored ranije pomenutih, mora prethoditi planiranju i učestvovanju na međunarodnoj takmičarskoj sceni. Verujemo, nadamo se i stremimo ka tome da ponovo stanemo na nju!

Foto: Oradio

Šta je potrebno, osim lepog glasa, da ima jedan horski pevač?

– Uz glas uvek mora ići  stas! Mala šala, naravno… Zapravo pored muzičkih predispozicija neophodni su i drugi kvaliteti da bi neko bio član mešovitog hora. Ljubav prema horskom zvuku, istrajnost, požrtvovanje, sposobnost prilagođavanja manjoj ili većoj grupi u smislu međusobne socializacije, odanost zajedničkoj ideji, kao i poverenje prema, i od kolega članova i naravno dirigenta ansambla. Ako posedujete većinu navedenih stvari, ne oklevajte već se prijavite na audiciju za prijem članova u Novosadski kamerni hor, koja će biti objvaljena na veb sajt Fesjbuk stranici ansambla nakon 15. Avgusta.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments