Претрага
Претрага
Close this search box.

Novosađani, ujedinimo se! Predstojećeg vikenda dobrovoljna akcija čišćenja Bećarca

Foto: Svetski dan čišćenja (World Cleanup Day)

Povodom Svetskog dana čišćenja, Eu info point Novi Sad, Novosadski volonterski servis, Eko kurir, JCI Srbija i OPENS organizuju združenu akciju čišćenja omiljene novosadske “divlje” plaže Bećarac.

Tim povodom pozivaju sve zainteresovane građane da im se pridruže 17. Septembra od 10.00 do 13.00 sati da zajedno učine ovaj potez obale Dunava lepšim i čistijim za sve sugrađane i da skrenu pažnju na to da moramo voditi računa o našoj okolini i boriti se za bolju i zdraviju životnu sredinu.

Svetski dan čišćenja jedan je od najvećih građanskih pokreta našeg vremena, koji ujedinjuje 191 državu širom sveta za čistiju planetu. Tog dana, volonteri i partneri širom sveta okupljaju se čisteći smeće i pogrešno upravljani otpad sa naših plaža, reka, šuma i ulica.

Foto: Svetski dan čišćenja (World Cleanup Day)

Nepravilno odlaganje otpada i divlje deponije narušavaju kvalitet vazduha emitovanjem gasova koji doprinose efektu staklene bašte, a mogu dospeti i do voda koje kontaminiraju zemljište i podzemne vode organskim jedinjenjima. Zato ovom akcijom organizatori žele da ukažu na to zašto je važno da pravilno odlažemo otpad.

Mesto okupljanja za sve koji žele da učestvuju u akciji je Bici Oaza između Keja i Filozofskog fakulteta u 9:30. Organizatori obezbeđuju alate za rad – metle, ašove, lopate, grablje, rukavice, džakove, ali i hranu i piće za učesnike.

Od 2018. godine, Svetski dan čišćenja okupio je milione ljudi. U 2018, 17,6 miliona i 2019, 21,2 miliona heroja životne sredine pridružilo se epskom 36-satnom zelenom talasu čišćenja širom sveta – počevši od Novog Zelanda i putujući širom sveta pre nego što se završi na Havajima.

Svetski dan čišćenja koristi moć ljudi širom sveta da postignu neverovatne stvari udruživanjem. Njegova lepota leži u saradnji, izgradnji mostova između različitih zajednica, uključujući sve nivoe društva – od građana preko korporacija, do zvaničnih institucija.

Akciju je podržala JKP Čistoća Novi Sad.

PRIJAVE NA LINKU

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti