Претрага
Претрага
Close this search box.

Novosađanima podeljeno 200 besplatnih AUTO-SEDIŠTA – Bulajić: Naš grad lider u Srbiji po bezbednost dece u saobraćaju, prethodnih pet godina nijedno dete nije stradalo (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Ovo je treća godina kako su Grad i Savet za kordinaciju poslovne bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Novog Sada obezbedili besplatna auto-sedišta za prvih 200 prijavljenih roditelja koji su ispunili uslove konkursa. Do kraja godine roditelje očekuje još 100 besplatnih sedišta

Podela sedišta za najmlađe Novosađane organizovana je u Skupštini grada. Pored obezbeđenih auto-sedišta, roditeljima je predstavljena i besplatana edukacija na temu pravilne upotrebe i korišćenja sedišta kao i bezbednosti u saobraćaju.

Foto: nsuzivo.rs

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve, Aleksandar Bulajić govori da je osnovna ideja kampanje bezbednost dece u svojsvu putnika u saobraćaju.

– Podatak koji je za Novi Sad i Srbiju, jako dobar, to je da u našem gradu za prethodnih pet godina nemamo nijedno poginulo dete. Približavamo se strateškim dokumentima koji donosi agencija, odnosno ideja nam je da u Srbiji do 2030. godine ne bude poginule dece – istakao je Bulajić.

Foto: nsuzivo.rs

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković, govori o tome koliku ulogu bezbednosno sedište ima na ishod saobraćajne nezgode u kojoj učestvuju mališani.

– Svakog dana na globalnom nivou preko 500 mališana strada u saobraćaju na putevima, to su podaci Svetske zdravstvene organizacije. Takođe, istraživanja SZO pokazuju da bi preko 70 odsto dece, naročito nižeg uzrasta preživelo ili zadobilo lake telesne povrede, da su u trenutku saobraćajne nezgodine koristili adekvatno bezbednosno sedište – rekao je Koković i dodao da Agencija za bezbednost saobraćaja svake godine organizuju ovakve aktivnosti i podele besplatno preko 10.000 sedišta.

Koković je naglasio da u Republici Srbiji svake godine bude preko 10 smrtno stradalih mališana u saobraćaju, a to su podaci koji su 5 puta manji nego što je bila statistika devedesetih godina.

Marijana Jovanović iz Centar za promociju bezbednosti saobraćaja ističe da je ovo treća godina kako u saradnji sa Gradskom upravom za saobraćaj i puteve organizovana besplatna podela auto-sedišta za decu do godinu dana.

– Ove godine ćemo ukupno podeliti 300 auto-sedišta, u ovom prvom krug podeljeno je 200 auto-sedita. Za decu čiji je bar jedan roditelj iz Novog Sada, i koja su rođene u periodu od 1. januara i 1. septembra 2022. godine. Sledeći krug nas očekuje sredinom setembra i tada ćemo preostalih 100 auto-sedišta podeliti – rekla je Jovanović.

Kada je reč o unapređenju bezbednosti dece kao putnika Jovanović govori da je Novi Sad lider u Srbiji.

Foto: nsuzivo.rs

U ovom krugu pomoć je pružena za 200 mališana, tačnije njihovi roditelji su danas u Skupštini grada imali priliku da preuzmu svoje sedište. Prisutni roditelji su nam je rekli da  je današnja akcija od velikog značaja za porodicu.

– Današnja podela auto-sedišta nam je od velikog značaja, s obzirom na današnja poskupljenja ovo je veliki poklon za nas – istakla je jedna od dobitnica.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
srdjan
07.06.2023 13:15

Podeljeno? Od čijih para delite ?

Povezane vesti