Novosadska premijera predstave “San o Mileni” u zgradi NIS-a

       

Novosadska premijera predstave “San o Mileni” biće upriličena danas, 20. aprila u pozorišnoj sali zgrade NIS-a, sa početkom u 20 časova.

Udruženje OFF Novi Sad je tokom prethodne i tekuće godine pred novosadsku publiku dovelo desetak regionalnih filmskih hitova koji nisu dospeli na redovne repertoare gradskih bioskopa, kao i jednu pozorišnu predstavu namenjenu mlađoj publici. U želji da svojim aktivnostima pokrije i daske koje život znače, OFF Novi Sad u saradnji sa Udruženjem ARTISTA organizuje novosadsku premijeru predstave San o Mileni.

Dokumentarno-igrana predstava o najplodonosnijoj slikarki novije srpske istorije nastaje iz višemesečnog dokumentarnog pozorišnog istraživanja njene biografije, te pozorišnog istraživanja jezika i forme predstave u kontekstu lične likovne estetike Milene Pavlović Barili. Stoga se ova predstava gotovo može nazvati “slikarskom” i predstavlja  edukativni, visoko poetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica 20 veka, koja je stekla svetsku slavu.

Rediteljka Jelena Bogavac i ekipa predstave oslonila se na istraživački rad stručnog saradnika Miodraga Kovačevića, koji predstavi doprinosi verodostojnom faktografijom, dok video radovi Igora Markovića od ove predstave prave estetizovan multimedijalni spektakl, prikazujući neke od Mileninih poznatih slika u novom, polu-animiranom izdanju, dodatno oživljavajući njene snolike teme.

Rediteljka navodi da je u Mileninim slikama, zajedno sa čitavom ekipom, našla ogledalo za spoznavanje svog mesta u traganju u umetnosti, te da kroz Mileninu priču prenosi i svoju, kao i da je rad na ovoj predstavi bio jedno od najčarobnijih iskustava posle dugo vremena u pozorištu. Mladu glumačku ekipu koja na scenu donosi Milenin život čine Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković i Marko Panajotović.

Više o životu i delu slikarke, poetese, scenografkinje, ilustratorke, preteče savremene multimedijalne umetnice saznajte kroz originalna pisma, dokumenta, kritike,dnevničke beleške, analitički tekstovi i poeziju same Milene Pavlović Barili u umetničkom performansu i predstavi San o Mileni.

Karte za premijeru 20. aprila možete kupiti preko sajta i na svim prodajnim mestima Gigstix-a.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments