Foto: Gradska biblioteka u Novom Sadu

U okviru desete, jubilarne “Noć istraživača” u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu Dunavska 1, u petak 27. septembra od 18 sati, svoje patente i istraživanja predstaviće novosadski izumitelj i akademik SAIN-a Veljko Milković.

Posetioci će imati priliku da vide mini repliku dvostepenog mehaničkog oscilatora, koji danas preko 200 kompanija u svetu koristi, proizvodi i prodaje.

Takođe moći će da saznaju sve o samogrejnoj ekološkoj kući u kojoj 25 godina sa porodicom zadovoljno živi dipl. ing Aleksandar Nikolić.

Takođe, u okviru manifestacije biće i osvrt na istraživanje Petrodavadinske tvrđave, ali i inspiracija koje su kasnije usledile.

Veljko Milković rođen je 1949. godine u Subotici i od 1952. godine živi u Novom Sadu  gde se školovao i studirao istoriju. Pored zanimanja za prošlost, bavi se istraživanjem, pronalazaštvom, inovacijama, izučavanjem istorije pronalazaka, futurističkim projektima, pisanjem. Poseduje oko 114 pronalazaka, od toga 40-ak objavljenih pronalazaka od kojih su neki u višegodišnjoj primeni i 29 odobrenih patenata. Napisao je 17 knjiga koje su prevedene na više svetskih jezika i na osnovu kojih je do sada snimljeno nekoliko igrano-dokumentarnih filmova.

Na osnovu njegov rada, istraživanja i knjiga koje napisao, urađeno je više naučnih radova kao i seminarskih, diplomskih i magistarskih radova. Takođe za svoj višedecenijski rad dobio je brojna priznanja u zemlji i inostranstvu između ostalog i dva zvanja akademika 2006. godine.

Dvostepeni mehanički oscilator – pronalazak Veljka Milkovića – ujedno je 2006. godine proglašen i za jednu od 100 najboljih energetskih tehnologija u svetu od strane New Energy Congress (SAD).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments