Godina je 1967. deo ulice Ilije Ognjanovića je srušen, tom trasom “protutnjao” je Bulevar prema Pošti. U tom momentu je Novosađanima najteže palo skraćivanje letnje bašte hotela Vojvodina, a tom prilikom srušeno je i bivše Dunđerskovo parno kupatilo.

Građani su ubrzo zaboravili na letnju baštu, kada je posle 2 godine izgrađen objekat bioskopa Arena. Sve ovo uvodi nas u priču o Hotelu “Jelisaveta” i Dunđerskovom parnom kupatilu

Silvester More

Hotel “Jelisaveta” i parno kupatilo

Lazar Đunđerski 1881. godine kupuje hotel “Jelisaveta”, radi se o današnjem hotelu Vojvodina, a 1909. godine u sklopu kompleksa hotela dao je da se sagradi parno kupatilo “Erzebet furdo”, ono se nalazilo u produžetku desnog krila hotela.

Kako je kupatilo izgledalo?

U jednom krilu kupatila  bilo je 10 kabina sa zidanim kadama od pločica, a u drugom je bio bazen za plivanje. Pod od betona bio je prekriven daskama i asurama , a samo kupanje trajalo je sat vremena. Radno vreme kupatila bilo je od 6 do 18 časova. Voda za kotao dolazila je iz velikog bunara u dvorištu, a do kupatila se dolazilo kroz dvorište hotela. Ponedeljak je bio ženski dan i tih dana bila je najveća gužva u kupatilu.

Prestanak rada kupatila, promena namene, požar pa rušenje

Kupatilo je prestalo sa radom  1920. godine jer nije moglo biti konkuretno tada novom gradskom kupatilu “Jodna Banja”.

Na mestu kupatila tada je otvorena tvornica bombona i čokolada “Pierett” koja je zatvorena samo 3 godine kasnije 23. januara 1923. godine, nakon velikog požara. Tada je deo kupatila pretvoren u magacin hotela. Objekat je konačno srušen 1967. godine tokom gradnje Bulevara Maršala Tita(Mihajla Pupina). Danas se tu nalazi bioskop Arena i zgrada poreske uprave.

Prvi objekti sa strujom u gradu

Zanimljivo je da su ovo prvi objekti koji su imali struju i vodu u Novom Sadu, ali ne i kanalizaciju.

Voda se vukla iz bunara dok je kanalizacija ispuštana iza hotela na livadu gde se danas nalazi Bulevar Mihajla Pupina, pa postoje svedočenja da se tada širio nesnosan miris na tom potezu. Tada je deo gde se danas proteže Bulevar bio blago uzvišen i služio je kao manji nasip, u slučaju da dopre voda sa Dunava iz smera Limana.

Pozorište

U sklopu samog kompleksa hotela i kupatila, nalazilo se i čuveno Đunđerskovo pozorište koje je potpuno izgorelo u plamenu koji se dogodio 1928. godine.

Posle toga ono je potpuno srušeno a njegovi temelji i danas su vidljivi u dvorištu Hotela Vojvodina.

Pored hotela nalazila se nekadašnja zgrada matice srpske, srušena da bi se probila ulica Modene.

Arhiv grada

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments