Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Centar Ministarstva odbrane za lokalnu upravu Novi Sad danas je organizovao promociju Vojne Akademije, Medicinskog fakulteta Vojno-medicinske Akademije za učenike Osnovne škole “Prva vojvođanska brigada” , Mašinske i Tehničke srednje škole. Saradnja je realizovana uz pomoć Minisartsva odbrane i stručnih lica koja svojim iskustvom približila vojnički poziv

-Kadeti koji su završili vojno-saobraćajno inženjerstvo dobijaju zvanje diplomiranog vojnog saobraćajnog inženjera- obrazložio je potpukovnik.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministarstvo odbrane Republike Srbije je raspisalo konkurs za prijem kandidata iz građanstva na Vojnu Akademiju, Vojno-medicinski fakultet, srednju stručnu školu “1300 kaplara” kao i vojnu gimnaziju.

-Da bi se kandidati prijavili neophodno je da ispunjavaju opste i posebne uslove konkursa među kojima su Za prijavu kandidata neophodno je da budu državljani Republike Srbije in da imaju prebivalište na teritoriji Srbije. Takođe moraju ispunjavati zdravstvene medicinske uslove koje utvršuje nadležna vojno lekarska komisija.  Uslovi se nalaze na sajtovima navedenih škola- rekao je za naš portal Dalibor Novković, potpukovnik i načelnik za kadetska i studentska pitanja Vojne akademije.

Sagovornik ističe da će ove godine kandidati po prvi put imati mogućnost da svoja dokumenta dostave lično ili putem pošte u navedene školske institucije.

Kandidati koji mogu da upišu Vojnu akademiju moraju biti 2001. godište i mlađi, oni koji se opredele da upišu Medicinski fakultet Vojno-medicinske akademije moraju biti 2002. godište i mlađi. Oni koji upisuju Srednju stručnu školu “1300 kaplara” u Beogradu moraju biti 2006. godište i mlađi, a isto važi i za kandidate Vojne gimnazije.

Učenici Mašinske škole prisustvovali su promociji vojnih škola; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Interesovanje je veliko. Mi i ove godine očekujemo da ćemo sve popuniti odgovarajućim kandidatima. Veliko je interesovanje kandidata ženskog pola, one ravnopravno mogu da pohađaju nastavu kako u vojnim školama tako i na studijama- napomenuo je Novković.

Nakon zavržene vojne skole i Akademije kadeti se preimenuju u čin potporučnika shodno studijskom program koji su odabrali tako da dobijaju određeno zvanje.

-Kadeti koji su završili vojno-saobraćajno inženjerstvo dobijaju zvanje diplomiranog vojnog saobraćajnog inženjera- obrazložio je potpukovnik.

Ognjen Medić

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments