Ulica Modene (Foto: Aleksandar Milutinović)

Kada u Novom Sadu, kažete nađemo se u Modeni, gotovo niko neće pomisliti na ovaj italijanski grad. Prvo na šta će pomisliti ljudi, biće ulica ili eventualno istoimeni kafić koji se nalazi u njoj.

Wikimedia

Zašto ulica i kafić u Novom Sadu nose ime baš ovog grada i kakve veze on ima sa Novim Sadom?

Donosimo Vam priču o ovom prelepom italijanskom gradu.

Grad na severu Italije, u pokrajini Emilija-Rozanja, broji blizu 200 hiljada stanovnika. Zovu ga i PRESTONICA MAŠINA zbog fabrika automobila Ferrari, Maserati, Pagani i De Tomaso, koje su u njemu nalaze. Od prestonice Italije, udaljen je približno 430km.

Modena je bogata istorijom, a njena katedrala pod zaštitom je UNESCO-a.

Wikimedia

Sličnosti sa našim gradom

Modena je kao i Novi Sad, univerzitetski grad. Poseduje univerzitet sa tradicijom dugom, gotovo 400 godina, a ova ustanova posebno se ističe u medicini i pravu.

Wikimedia

Kao i Novi Sad i Modena je u ravnici, doduše ne Panonskoj već Padskoj, uprkos tome, Apenini se nalaze na samo 20 kilometara od grada. Klima je takođe slična,  sa vidljivim razlikama između godišnjih doba, premda je pod uticajem sredozemne klime leto ipak toplije u Modeni.

Trg Novi Sad

Ukoliko se ikada nađete u ovom gradu, možete iskoristiti priliku da se prošetate i fotografišete na trgu koji nosi ime našeg grada. 

oldtajmeri.rs

Ulice Modene su bajkovite, a poznate su po takozvanim arkadama, odnosno svodovima koji se nalaze nad ulicama.

Wikimedia

Modena je grad sa dugom tradicijom, a prvi put se pominje još u 3. veku pre nove ere. Prva naselja na ovom mestu postojala su još u bronzano doba. Stanovnici su bili Ligurci, Etrurci i galski Boji, a naselje se zvalo Mutina.

Sam grad, nalazi se na dve reke Sekja i Panaro, koje su pritoke reke Po. Prva veća reka, od samog grada udaljena je oko 40km severno.

Wikimedia

Novi Sad i Modena, postali su gradovi pobratimi još davne 1974. godine, kada je jedna od najlepših ulica postala ulica Modene, a bajkoviti trg u Modeni, poneo ime našeg grada. 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments