Претрага
Претрага
Close this search box.

NS UŽIVO ISTRAŽUJE koliko ima mesta u novosadskim domovima i koje su cene stanova za buduće brucoše. Najjeftiniji stanovi do 150 evra, dok će vam se od najskupljih zavrteti u glavi

Studenti koji su se odlučili da studiraju na Univerzitetu u Novom Sadu, a koji nisu upali u domove ili ne žele da žive u njima, počinju da traže stanove u kojima će provesti narednu godinu studija.

Osnovni uslov za smeštaj studenta brucoša u ukupno 8 novosadskih domova je da budu na budžetu, a broj mesta u domovima za sve studente ukupno iznosi oko 3000 mesta. Brucoši se rangiraju na osnovu uspeha iz srednjih škola, dok se studneti od 2. do 4. godine rangiraju na osnovu uspeha iz prethodnih godina studija. Na osnovu uspeha budu im dodeljena mesta u novijim ili starijim domovima, saznajemo iz Studentskog centra Novi Sad.

Prema našim informacijama većina studenata koji dođu da studiraju u Novi Sad, ipak se odluči da smeštaj potraži privatnim putem, tačnije putem raznih sajtova na kojima se izdaju stanovi ili putem agencija za nekretnine. NS Uživo je istražio koje su cene privatnih smeštaja za studente u Novom Sadu.

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Ukoliko studenti posete na neke od najpoznatijih sajtova za izdavanje stanova u našem gradu, naićiće na veoma šarenolik izbor smeštaja koji variraju od najskupljih do najeftinijih. Pa tako najeftiniji stanovi mogu da se pronađu za 150 evra, dok oni najskuplji dosežu i do 700 evra.

Kada se malo bolje pogleda šta nude jeftiniji stanovi, može se ustanoviti da su to uglavnom stanovi u starijim zgradama. U jeftinijim stanovima, stanodavci uglavnom ne ulažu mnogo u enterijer, pa se tako u takvim stanovima može videti stari nameštaj, nedovršene kuhinje sa samo nekoliko elemenata ili kupatilo bez tuša.

Ipak, stanovi koji se mogu naći po nešto većoj ceni (200 – 400 evra) imaju noviji nameštaj i sređeniji enterijer. Međutim cene na sajtovima odnose se samo na zakup stanova, a u većini slučajeva stanodavci od zakupaca traže da se dodatno plati depozit koji uglavnom iznosi pola kirije za mesec dana. Takođe, bitno je napomenuti da pored zakupnine, studenti dodatno plaćaju komunalije i sve ostale račune.

Cene stanova zavise i od lokacije u gradu, pa su tako stanovi na Novom naselju i Telepu nešto jeftiniji od stanova na Grbavici ili Limanu. Što se tiče skupljih stanova, oni se uglavnom nalaze u novijim zgradama i dosta su sređeniji u odnosu na jeftinine stanove.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prema rečima grupe studenta koji su došli na studije u Novi Sad iz Crne Gore, njih je trenutno 5 u jednom velikom stanu i za sada dele troškove.

-Nas je trenutno 5 iz Podgorice i prošle godine smo došli na studije ovde. Naš stan nalazi se na Limanu i mi za njega mesečno izdvajamo i do 1000 evra, ali kada se to podeli na nas i nije toliko puno, obzirom da su stanovi dosta poskupeli u poslednje vreme – rekla je studentkinja za NS Uživo.

Prema poslednjim cenama,starije garsonjere u centru Novog Sada se trenutno izdaju po ceni od 200 do 250 evra, površine od 25 do 30 kvadrata.

Foto: voice.org.rs

Na Limanu, koje je najbliže zgradama Univerziteta, na oglasima se može naći jednoiposoban stan površine 40 kvadrata po ceni od 340 evra, ali cene jednosobnih stanova u psolednje vreme drastično su skočile.

Što se tiče većih stanova, na oglasima se mogu pronaći i dvosobni stanovi u centru Novog Sada, površine 65 kvadrata, koji koštaju i do 650 evra.

Ognjen Medić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti