Претрага
Претрага
Close this search box.

NS Uživo saznaje: Povećan obim posla za odžačare, a manjak majstora. Zoran Bugarski, iz JKP “Stan” za NS Uživo: Dimničari su vremenom postali kompetentni partneri za zaštitu od požara, za kontrolu zagađenja i uštedu energije

Foto: Pixabay

Ove godine primetno je povećanje potražnje stanovništva za kupovinu drva i šporeta. Uporedo s tim povećana je i potražnja za odžačarima. Aktiviraju se stari odžaci u zgradama i kućama, a za naš portal iz JKP “Stan” kažu da ih ljudi kontaktiraju tokom cele godine

Dimničarske usluge u toku grejne sezone

U toku grejne sezone u periodu od 15. oktobra do 15. aprila na teren se izlazi i interveniše po pozivu građana, a građani uglavnom prijavljuju nepravilan rad ložišnih uređaja.

-Treba napomenuti da ispravnost dimnjaka zavisi od pristupa i odnosa  samog domaćina  prema dimnjaku. To podrazumeva koja vrsta ogreva se koristi i koliko često se proverava obučenom i stručnom licu da izvrši pregled dimnjaka. Dimnjaci nisu ni malo jednostavni kako ih mnogi smatraju- ističe za naš portal Zoran Bugarski, rukovodilac službe za dimničarske radove i održavanje higijene.

Najviše poziva ima u septembru i oktobru, neposredno pre početka grejne sezone kada bude preko 60 poziva dnevno.

Foto: Pixabay

Dimničarski zanat

Kao i većina zanata, i dimničarski je u deficitu sa obučenim majstorima. Bugarski naglašava da je razloga za manjak radnika više, a vodeći je nepostojanje obrazovnog programa u srednjim stručnim školama. Trenutno u JKP “Stan” radi trojica mladih dimničara koji ovaj zanat uče od starijih i iskusnijih kolega.

Aktivirani dimovodi u zgradama nikada pre nisu koristili

-Posebna pažnja stavljena je na kontrolu dimovoda u stambenim zgradama. Loženje peći u većini zgrada nije bila alternativna metoda zagrevanja stana. Dimovode u stambenim zgradama, sredili smo da nesmetano funkcionišu- naveo je naš sagovornik.

U individualnim kućama situacija je slična. Povećan je broj aktivacije starih dimnjaka. Po pozivu se izlazi na teren, detaljno se pregledaju i otklonjaju se uočeni nedostaci.

Nestručno čišćenje

Veoma je neodgovorno od vlasnika kuće, da posao čišćenja dimnjaka poveri nestručnom licu.

-Dimničari su vremenom od radnika za održavanje dimnjaka postali kompetentni partneri za zaštitu od požara, za kontrolu zagađenja i uštedu energije- izjavio je Bugarski.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti