NS Uživo u voćnjaku: U odnosu na prošlu godinu, lošije PROGNOZE za doprinose voća – najavljuju voćari, uzrok vremenske nepogode (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

U proteklom periodu svedoci smo vremenskih nepogoda koje su uticale na raspoloženje kod ljudi, useve, infrastrukturu ali i na voćnjake

Naime prošle godine u ovom periodu, vreme je bilo sunčanije te dok je voćka bila u cvatu mogla je normalno da nastavi svoj prirodni proces.

Ove godine, vreme nas je poslužilo u martu ali ne zadugo. Vreme je bilo kišovito, što i ne šteti toliko cvetu. Međutim, zanimalo nas je da li su kiša i grad, uticali na plod koji sazreva i na onaj koji tek treba da pristigne. S tim u vezi, kontaktirali smo poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi voćarstvom.

– Ovo vreme nije odgovaralo plodu. Imamo posađene trešnje, koje su ispucale usled vremenskih nepogoda. Izgubila se slast a plod je popucao. Mi takođe imamo zasađene kajsije i šljive. Njima nije odgovaralo još dok su u cvetu bile to što kiša pada. Ove godine, očekujemo manji prinos i šljiva i kajsija. Osim našeg iskustva ali i prema savetima stručnih lica, ima manje ploda koje treba da sazri – rekli su za NS Uživo iz poljoprivrednog gazdinstva i dodali:

Foto: nsuzivo.rs

-To su posledice vremenskih nepogoda. U odnosu na prošlu godinu očekujemo manji prinos i šljiva i kajsija. Prošle godine, kajsija je više “rodila” u odnosu na šljivu.

Prema podacima RHMZ-a, kišno vreme i moguće nepogode očekuju nas do sredine juna.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti