OAHAKA: NAJLEPŠE BOJE MEKSIKA

Foto: Pixabay

Jedna od 31 saveznih država Meksika, Oahaka (sa istoimenim glavnim gradom), smeštena je na samom jugu zemlje, uz obalu Pacifika.

Obojena je tekovinama autohtonih kultura prastanovnika indijanaca, šarenim manifestacijama i energijom kakva se sreće retko gde na svetu. U svojoj posebnosti spremna je da se takmiči za titulu najinteresantnije sa bilo kojom destinacijom u Latinskoj Americi – što po istoriji, gastronomiji, kulturi i arhitekturi.

Veličanstvene crkve i otmeni trgovi njenog glavnog grada zasluženo nose Uneskovu oznaku svetske baštine, divlje pacifičke plaže udaraju kontru donekle predvidivim Karibima, a prirodne lepote i ekološka raskoš i biodiverzitet posebna su priča. Zbog svega ovoga, Oahaku treba posetiti što pre, dok još nije postala opštepoznata turistička destinacija.

Jedna od stvari koje Oahaku čine posebnom je neverovanta kulturna raznolikost. Na teritoriji tek nešto većoj od Srbije prisutne su razne etničke grupe i govori se preko deset različitih jezika. Tu žive brojni autohtoni narodi kao što su Zapoteci, Mixteci, Mazateci i drugi, zbog čega se Oahaka smatra najraznovrsnijom regijom u Meksiku kad se radi o jezicima, običajima i tradiciji.

Meksiko je generalno poznat po fantastičnim arheološkim nalazištima, a neka od značajnijih se nalaze baš ovde. Monte Albán je posebno impresivan: drevna prekolumbijska civilizacija Zapoteka gradila je ovaj kompleks na vrhu 400 metara visokog brda sa kojeg se pruža veličanstven pogled na okolinu.

Foto: Pixabay

Ovo je jedno od kulturno najbogatijih arheoloških nalazišta u Meksiku, sa ostacima hramova, palate, visokih stepenastih platformi, observatorije i igrališta, s divnim panoramskim pogledom na grad, doline i udaljene planine.

Srce države je kolonijalni grad Oahaka (pun naziv Oahaka de Huarez), elegantno i fascinantno kulturno središte u kom nikada nije dosadno. Grad je poznat po svojoj muzičkoj sceni i izvođenjima folklornih i tradicionalnih predstava, često priređenih na otvorenom trgu ili u kulturnim centrima.

Osim toga, u njemu se održavaju brojni festivali od kojih je najpoznatiji tradicionalni festival Guelaguetza koji slavi autohtone kulture i običaje. Nedaleko odatle je i šumovita Sijera Norte, primer uspešnih projekata eko turizma koji su omogućili posetiocima da se upuste u razne avanture i aktivnosti, od jahanja konja, do vožnje bicikla usred zelenih planingskih pejzaža.

Dalje ka jugu, preko planina nalazi se fantastična tropska pacifička obala, sa zlatnim peščanim plažama i nemirnim talasima Tihog okeana, morem punim svakovrsnog života, a posebno delfina i kornjača i sa brojnim šarmantnim gradićima i selima opuštene atmosfere.
Najpoznatije među njima je mesto Porto Eskondido, surferski raj neverovatne lepote, koje tek čeka da postane sledeća meksička hit destinacija.

Oahaka je poznata i po bogatoj umetničkoj sceni i tradicionalnim rukotvorinama. Među najpoznatijim su ručno rađeni tepisi, keramika, i rukotvorine od drva i tekstila. Posebno je poznata po izradi tradicionalnih lutaka „alebrijes“, šarenim figuricama od drveta.

Sve boje Oahake posebno dođu do izražaja na velikim proslavama od kojih je najpoznatija “Dan mrtvih” („Día de los Muertos“), kada se uzduž i popreko zemlje ukrašavaju grobovi, oslikavaju lobanje, održavaju parade i priređuju specijalne obroke kako bi se proslavili preminuli.

Kao da sve ovo nije dovoljno, Oahaka važi i za gastronomsku prestonicu Meksika. Poznata je po tradicionalnim jelima kao što je sos „mole“, „tlayudas“ (vrsta velikih tortilja), „chapulines“ (pečeni skakavci) i „quesillo“ (vrsta sira). Takođe, ova regija je domaćin i godišnjeg festivala gastronomije koji privlači ljubitelje hrane iz celog sveta.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti