Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeležava se Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-A – Doktorka Zarić za NS Uživo: Strah od stigme i diskriminacije još uvek je velik problem u društvu, apelujemo na mlade da se testiraju!

Foto: Pexels

Dom zdravlja “Novi Sad” i ove godine sprovodi projekat “Obeležavanje prvog decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-A 2023.” kao nastavak aktivnosti koje se uspešno sprovode prethodnih godina.

Doktorka Dragana Zarić iz Savetovališta za mlade, govorila je za NS Uživo o značaju razgovora se adolescentima kroz radionice u kojima se oni upoznaju sa osnovnim karakteristikama HIV infekcije, načinima transmisije HIV virusa, značaju prevencije i ranog otkrivanja putem testiranja.

Foto: Pexels

– Kontinuirano radimo sa decom o prevenciji, što sa učenicima završnih razreda osnovne škole, tako i sa učenicima srednjih škola. Danas, 1. decembra, posetićemo dve škole u Novom Sadu u kojima imamo organizovanja predavanja na ovu temu, to su OŠ “Vuk Karadžić” i OŠ “Svetozar Marković Toza”. Trudimo se da ih naučimo da zahvaljujući današnjoj terapiji, HIV više nije smrtonosna bolest, već hronično stanje, da to nisu ljudi koji su opasni po druge i da sa njima možemo da se družimo i provodimo naše vreme. Jednio, ukoliko su nam seksualni partneri, treba da se koristi kondom, ne samo radi ovog virusa, već radi mnogih drugih polnih infekcija – rekla je dr Zarić.

Statistički podaci do 27. novembra ove godine, pokazali su da je najmlađa zaražena osoba u našoj državi starosne dobi od 17 godina, a najstarija starosti 74 godine

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Konkretno, mi ne možemo da znamo tačan broj inficiranih osoba u našoj zemlji iz razloga što je testiranje na ovaj virus dobrovoljno i anonimno, a mi svakako ne znamo koliko potencijalnih zaraženih osoba se nije podvrglo testu. Ipak, obuhvat testiranja je idalje nedovoljan, ali treba skrenuti pažnju populaciji od 15 do 29 godina, kod kojih je registrovan porast slučajeva obolelih od AIDS-a navodi Dragana i dodaje da je u našoj populaciji, najčešći uzrok zaraze upravo seksualnim putem i sa tim u vezi ona apeluje na mlade da se testiraju kao i da obavezno koriste prezervative tokom polnih odnosa.

Doktorka Zarić napomenula je takođe da je bio primetan skok obolelih tokom perioda Kovid virusa, međutim da je sada nešto niži broj u odnosu na prethodnu godinu.

– Prvi slučaj koji je dijagnostikovan u Srbiji bio je 1985. godine, odnosno 4 godine nakon zvaničnog proglašavanja HIV epidemije u svetu, a do kraja novembra ove godine bilo je 4.729 osoba koje su inficirane.

Foto: Pexels

Strah od stigme i diskriminacije još uvek je veliki problem u društvu

– Trudimo se da objasnimo mladim ljudima u našem gradu da ne treba da postoji strah od diskriminacije društva. U principu, mladi uglavnom imaju neke informacije o ovom virusu i vole da govore o ovoj temi, ali još uvek moramo da radimo na terminologiji i razjasnimo šta je šta. Znaju da se prenosi seksualnim putem, ali i intravenozno – zaključuje Zarićeva.

Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada podržava ovu kampanju u cilju podizanja nivoa znanja i povećavanja svesti ljudi, kao i rušenja svih “tabua” u vezi sa ovom temom.

Milica Šolaja

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti