Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada. Gradonačelnik Milan Đurić: Na nama je da nastavimo da čuvamo mir i da negujemo slobodu, čestitam današnji praznik svim Novosađanima! (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Na današnji dan obeležava se veliki praznik, dan kada je pre 104 godine stigla sloboda u naš Novi Sad.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, položili su vence na Spomen krst palim borcima od 1912 do 1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Foto: nsuzivo.rs

– Važan dan u istoriji Grada Novog Sada, 104. godina od oslobođenja našeg voljenog grada, momenat kada je srpska kraljevska vojska ušla u Novi Sad i oslobodila ga. Nakon ovog dana kreće i razvoj Novog Sada koji od jednog grada na jugu, siromašannog grada Austrougarske, nakon oslobođenja, dolazimo do grada koji kreće u svoj razvitak. U novijoj istoriji postaje i Evropska prestonica kulture. Hrabri junaci pod vođstvom majora Bugarskog su tog 9. novembra oslobodili naš grad i doneli nama ujedinjenje, oslobođenje i slobodu. Ono što nama ostaje je da čvrsto čuvamo sve to što su nam oni doneli, da na ovaj tradicionalan način obeležavamo ovaj dan zajedno sa našom crkvom, vojskom i sa potomcima naših slavnih predaka koji su izvojevali tu važnu pobedu 1918. godine. Takođe, ovaj dan nam je doneo mir i slobodu, nažalost naši preci su izgubili živote zbog te dve važne stvari, ali na nama je da nastavimo da čuvamo mir i da negujemo slobodu. Čestitam današnji praznik svim Novosađanima – rekao je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Foto: nsuzivo.rs

– Ogromna mi je čast da i ove godine kao i svake prethodne obeležavamo ovaj veliki dan u istoriji našeg grada. Tog 9. novembra 1918. jedinice predvođene majorom Bugarskim oslobodile su ovaj grad i time trajno promenile njegovu istoriju. Naš grad je tako veliki i lep i mi smo ponosni što smo potomci ljudi koji su to omogućili – dodao je Goran Maksimović, predsednik udruženja Potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Novi Sad.

Foto: nsuzivo.rs

nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
09.11.2022 10:25

Eh da su junaci znali ko ce vladati ovim jadnim narodom, ne bi ga ni oslobadjali… 🙂

Last edited 1 Godina Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti

Претрага