Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada- Gradonačelnik Đurić: Sećamo se naših predaka i junaka,naš zadatak je da čuvamo MIR (FOTO/VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na današnji dan, pre 105 godina, oslobođen je naš grad u Prvom svetskom ratu. 

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović položili su vence na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Danas na tradicionalan način obeležavamo 9. novembar. Sećamo se naših predaka, naših junaka, vojnika koji su dali svoje živote za otadžbinu, ali i učimo buduće generacije ko su bili preci. Čestitam Dan osobođenja u Prvom svetskom ratu. Pre 105 godina, tog 9. novembra, usledio je ulazak vojske, oslobodioca pod komandom majora Bugarskog, koji su propraćeni ljudima koji su izašli na ulice da slave tu pobedu. Nakon toga, svi ti događaji su krunisani 25. novembra na Velikoj narodnoj skupštini, kada je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Naš zadatak je da čuvamo ono što smo dobili, da čuvamo mir, slobodu. Ono što smo dobili od naših predaka koji su platili najvećim cenama, a to je ljudskim životom. Danas je vreme velikih i brojnih izazova, važno je da ostanemo zajedno da čuvamo slobodu i mir- naglasio je prvi čovek Grada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vence su položili i delegacija Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine, predstavnicima Južnobačkog upravnog okruga, kao i delegacijom Vojske Srbije.

– Zahvalan sam rukovodstvu ovog grada, Pokrajini Vojvodine, što poštuje naše pretke, što zahvaljujući žrtvama njihovim ranama i životima, mi danas živimo u slobodnoj zemlji državi Srbiji – rekao je Ivan Statimirović, predsednik udruženja Potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Novi Sad.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NS Uživo (@nsuzivo.rs)

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti