Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeležen Dan žandarmerije i dvadeset godina postojanja uz prisustvo visokih zvaničnika

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Posebna jedinica poclicije Žandarmerija obeležila je danas svoj dan, u bazi odreda Žandarmerije u Novom Sadu. Pokaznoj vežbi prisutvovali su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović. 

Komandant Žandarmerije Dejan Luković, obratio se prisutnima na početku ceremonije proslave dvadesete godišnjice ove jedinice.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Prva četa Žandarmerije je osnovana davne 1861. godine sa osnovnim zadatkom da održava javni red i mir u Beogradu i brojala je 120 pripadnika sa 15 konjanika. Ugled je stekla već naredne godine, kada je u vreme čuvenih događaja kod Čukur česme spasila Beograd i njegovo stanovništvo, jer je bila jedina organizovana, naoružana formacija sposobna da se suprotstavi turskoj vojsci- naveo je komandant Luković.

Komandant Žandarmerije general policije Dejan Luković; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Žandarmerija je imala i važnu ulogu tokom Prvog svetskog rata, dok je nakon Drugog ona rasformirana. Ponovo je formirana 2001. godine. Žandarmerija je angažovana na utakmicama, protestima, sprovođenju osuđenih i pritvorenih lica, hapšenju kriminalaca, gašenju požara i saniranja elementarnih nepogoda, teškim ronilačkim i spasilačkim zadacima.

-Na taj način Žandarmerija potvrđuje svoju odanost Republici Srbiji. Iz osećaja pripadnosti jedinici i međusobne povezanosti, prirodno se javila potreba da budemo tu jedni za druge i u teške dane. Vrlo smo aktivni i uvek se odazivamo kada su u pitanju akcije dobrovoljnog davanja krvi, tako da na godišnjem nivou oko hiljadu policijskih službenika Žandarmerije da krv. Takođe, prošle godine su prikupili i donirali oko 1,7 miliona dinara za pomoć u borbi protiv koronavirusa- istakao je Luković.

Pokazna vežba pripadnika jedinice Žandarmerije; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na pokaznoj vežbi prisustvovalo je 159 pripadnika koji su u jedinici od njenog samog osnivanja, prethodni komandanti, kao i najmlađi pripadnici- 100 mladića i devojaka koji su primljeni kao najbolji kandidati na javnom konkursu.

-Imam čast da vam čestitam dan jedinice i srećnu slavu. Svi vi koji ste izabrali ovaj poziv, koji ste udlučili da u uniformi služite vašoj zemlji, znate da ste izabrali poziv koji će biti težak, zahtevan i često neće biti zahvalnosti za to što radite, ali poziv koji će vas učiniti vrednijim i boljim. Formirani ste u teško vreme, kada se srpska država povlačila pred silom, nepravdom i kukavičlukom onih koji su je vodili. Vi odlazite tamo gde neko nije mogao, a nekada ni smeo- rekao je ministar Vulin.

Pokazna vežba najmlađih članova karate i džudo kluba “Žandarmerija”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pripadnici su pokazali fizičku spremu, reagovanje u kriznim situacijama i vanrednim događajima, stanja izazvanih pobunom i terorističkim aktom, kao i padobranske sposobnosti.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vitas
30.06.2021 15:05

Bravo

Povezane vesti