Претрага
Претрага
Close this search box.

OBELEŽEN SVETSKI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA

Foto: Grad Novi Sad

Podvodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof. dr Aleksandar Bulajić prisustvovao je jednodnevnoj manifestaciji u Saobraćajnoj školi „Pinki”, gde su pored tribine upriličine i preventivne aktivnosti za mlade posvećene ovoj važnoj temi. Cilj obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je podsećanje na sve poginule i povređene u drumskom saobraćaju.

– Svake godine oko 1.250.000 ljudi širom sveta pogine u drumskim saobraćajnim nezgodama što znači da na svakih 25 sekundi jedno lice pogine u saobraćaju, dok istovremeno 20 do 50 miliona bude povređeno. Ujedinjene nacije su tim povodom 2005. godine ustanovile Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u drumskom saobraćaju koji se u Srbiji obeležava od 2007. godine. Ovaj dan je posvećen milionima poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama, njihovim porodicama i zajednicama, kao i odavanju počasti predanim članovima hitne pomoći, policije i lekara koji se svakodnevno nose sa traumatskim smrtnim posledicama i povredama u saobraćaju. Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada se pridružuje globalom obeležavanju ovog dana i radi na unapređenju bezbednosti svih učesnika u saobraćaja u našem gradu – rekao je prof. dr Aleksandar Bulajić. On je takođe istakao da Grad Novi Sad kontinuirano organizuje obuke za sve starosne grupe učesnika u saobraćaju, počev od dece i mladih pa sve do najstarijih sugrađana, s ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju i važnosti poštovanja saobraćajnih propisa.

Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Milan Ilić je rekao da Grad Novi Sad i Republika Srbija čine sve kako bi se broj stradalih u saobraćajnim nezgodama smanjio.

– Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula i besplatan servis psihološke pomoći namenjen žrtvama i njihovim porodicama da im se pomogne u integrisanju u svakodnevni život. Danas će učenici imati priliku da slušaju predavanja žrtava saobraćajnih udesa i njihove potresne životne priče. Oni su sada promoteri Agencije za bezbednost saobraćaja s ciljem da skrenu pažnju na neophodnost poštovanja saobraćajnih pravila. Danas će učenici moći da isprobaju pijane naočare, simulator vožnje, a biće izvedena i simulacija zbrinjavanja učesnika na licu mesta nakon saobraćajne nezgode gde su uključene službe saobraćajne policije, hitne pomoći i vatrogasaca – rekao je Milan Ilić.

Saradnik agencije za bezbednost saobraćaja Slaviša Savić je ukazao na važnost poštovanja saobraćajnih propisa.

– Nakon tri decenije kako sam stradao u saobraćajnoj nesreći koju sam prouzrokovao, mogu da kažem da jedan sekund mladalačke nepromišljenosti može da promeni život osobe, njene porodice i okoline. Danas sam ovde da svojom životnom pričom dam doprinos poboljšanju bezbednosti mladih u saobraćaj i skrenem pažnju mladima da u svakoj situaciji poštuju saobraćajna pravila – rekao je Slaviša Savić.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti