Претрага
Претрага
Close this search box.

OBELEŽENA 64. GODIŠNJICA UNIVERZITETA U NOVOM SADU Đurić: Sa ponosom možemo reći da univerzitet danas pohađa skoro 50 HILJADA STUDENATA (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U punom amfiteatru Rektorata danas je održana svečanost Univerziteta u Novom Sadu povodom obeležavanja 64. godišnjice osnivanja i Dana Univerziteta.

Da je Grad Novi Sad iz godine u godinu sve poželjnije mesto za studiranje kako domaćih, tako i stranih studenata, istakao je gradonačelnik Milan Đurić, koji je napomenuo da mu je čast što prisustvuje ovako velikom i važnom događuju.

– Simbol našeg grada, naš veliki ponos, rasadnik pameti i talenta, naš Novosadski univerzitet, okupio nas je na današnji dan da svedočimo njegovom trajanju od pune 64 godine. Za svaku pohvalu je ovaj kontinuitet u stvaranju novih generacija akademskih građana. Svima koji rade na Univerzitetu, ali i onima koji su studirali ili još uvek studiraju, koji vole i cene ovu instituciju, od srca čestitam na bezmalo 6 i po decenija trajanja. Grad Novi Sad zajedno sa njim opstaje, stasava i razvija se na prostoru vojvođanske ravnice, gde baštinimo temelje visokog obrazovanja i formalnog osnivanja univerziteta, zbog čega naš grad od davnina nosi naziv Srpska Atina. Uz viševekovno delovanje na polju obrazovanja mladih naraštaja, danas sa ponosom možemo reći da univerzitet koji je osnovan 1960. godine ima gotovo 50 hiljada studenata, čime predstavlja jedan od najvećih obrazovnih centara u ovom delu Evrope. Čast mi je što sam i sam bio student Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu – rekao je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Svaki fakultet unutar velike porodice Univerziteta u Novom Sadu ima svoju zasebnu autonomiju i nijedan se ne može uporediti sa drugim, već isključivo međusobno sarađivati, istakao je prof. dr Dejan Madić, rektor Novosadskog univerziteta.

– Danas je veliki i svečani dan. Šezdeset četiri godine u životu čoveka je respektabilan period. Za univerzitet on i nije tako dugačak. On treba da traje stotine godina i mislim da će naš univerzitet tako i da radi. Imamo odličnu saradnju sa inostranim univerzitetima. Ne poznajemo nacionalizam, baštinimo isključivo akademsku misao. Dobrodošli su svi koji žele prijateljsku saradnju u svim oblastimo, naročito u nastavi i nauci – rekao je rektor.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Univerzitet u Novom Sadu je sa oko 49.000 studenata i 5.000 zaposlenih jedno od najvećih naučnih i obrazovnih središta u Centralnoj Evropi. Spada u red tzv. kompletnih ili sveobuhvatnih univerziteta, koji su karakteristični po tome što pokrivaju skoro sve oblasti nauke i visokog obrazovanja, od tehničko-tehnoloških i društveno-humanističkih preko prirodno-matematičkih i medicinskih nauka do umetnosti.

U okviru Univerziteta realizuje se više od 300 akreditovanih studijskih programa na nivou osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija.

U njegovom sastavu nalazi se 14 fakulteta i tri instituta sa sedištem u Novom Sadu, Somboru, Subotici i Zrenjaninu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti