Danas je u Srbobranu obeležena 79. godišnjica Racije u južnoj Bačkoj. Obeležavanju je prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je tom prilikom istakao da je reč o organizovanom masovnom zločinu, u kojem je život izgubilo gotovo 4.000 nevinih ljudi, i da njihovo stradanje nikada neće biti zaboravljeno.

– Racija u južnoj Bačkoj, koje se danas sećamo, jeste zločin koji je, po sadizmu i svireposti onih koji su ga počinili, bio strašniji od bilo čega što je – i pre i posle toga – viđeno na ovim prostorima. Mi smo danas ovde da još jednom zajedno podsetimo na taj zločin i da ga osudimo, ali i da se, pre svega, sa najdubljim pijetetom poklonimo senima nevinih žrtava, koje je od njihovih dželata delilo samo to što su pripadali drugoj veri i drugoj naciji – rekao je predsednik Mirović.

Obeležavanje ovakvih godišnjica, prema njegovim rečima, nije samo izraz poštovanja za nevine stradalnike, već je istovremeno i upozorenje i poruka.

– Ovo je upozorenje da se zločini poput onog koji se u južnoj Bačkoj dogodio pre 79 godina nikada ne smeju zaboraviti, da se više nikada i nigde ne bi ponovili. Poruka je da je svako od nas dužan da učini sve što je u njegovoj moći da to spreči i da tu obavezu, kao zavet, mora da prenese i na generacije koje dolaze – naveo je Mirović.

On je ocenio i da srpski i mađarski narod, poslednjih godina posebno, grade čvrste temelje i čvrstu kuću zajedničke budućnosti.

– Takva budućnost mora i imaće sve više uzora u velikim primerima iz zajedničke prošlosti. Ali, i sa druge strane, sećanje na žrtve takođe mora biti opomena da ta kuća u budućnosti bude čvrsta, zasnovana na istini, zajedničkim planovima, hrišćanskoj ljubavi, na uzorima iz zajedničke istorije koji tu budućnost osvetljavaju – kazao je Mirović.

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački rekao je da je, po broju žrtava, racija u Srbobranu imala manju razmeru nego što je to bio slučaj u drugim mestima, ali da je bila jednako surova i beskrupulozna.

– Mi danas sa ponosom ističemo bogatstvo kulturnih identiteta, skladan život svih naroda na ovim prostorima, na čemu trebamo da istrajemo, razumevajući istoriju uz poštovanje svih žrtava bez obzira na čijoj strani se nalazili – naveo je Debeljački.

Parastos u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg, u znak sećanja na oko 4.000 nevino stradalih Srba, Jevreja i Roma, služio je episkop bački Irinej.

Pomenu je prisustvovao i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments