Претрага
Close this search box.

Obišli smo Festival gastronomije, traje još danas a ulaz je besplatan. EVO šta su nam otkrili izlagači- OVAKO JE NASTALA PAŠTETA OD SLANINE (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Juče je u Limanskom parku počeo 6. po redu Festival gastronomije pod nazivom „Ukusi Vojvodine“.Ono što smo mi primetili da je lepo vreme poslužilo, kako izlagače tako i Novosađane. Gužve su ogromne, na određenim štandovima su formirani redovi. Jedno je sigurno, atmosfera je fantastična.

Foto: nsuzivo.rs

Organizatori su najavili više od 120 izlagača. Posetioci imaju priliku da kupe kravlje i kozje sireve, prave vojvođanske slaninice, kulene i kobasice različitih receptura, domaće zimnice, meda, proizvode od leblebije, bundeve, različite namaze i ulja. Naravno, ni ovog puta neće izostati domaći voćni sokovi i likeri, kvalitetna vina i zanimljiva ponuda kraft piva.

Foto: nsuzivo.rs

-Prvi put smo ove godine na manifestaciji. Dimljeni začini, dimljena paprika, dimljena so, dimljeni kajmak, dimljeni kečap, dimljeno ljuto maslinovo ulje, pašteta od slanine je deo onoga čime se mi bavimo.

Foto: nsuzivo.rs

-Ljudi su zadovoljni sa proizvodima. Prvi utisak ljudi kada čuju kako i šta proizvodimo je “kod vas je sve naopako”. Četiri godine se bavimo ovim poslom, mi smo osnivači i sve inovativne metode sam smislio sam. Proizvodi se plasiraju po celoj Srbiji. Proces pripreme oko paprike je  zahtevan. Treba da se potrefi temeratura, ako je visoka temperatura ona potamni. Podjednako bitna stvar oko pripreme je i vlažnost vazduha, kako se paprika ne bi zgrudvala- govore nam osnivači poljoprivrednog gazdinstva “Jakovljević” iz Beograda.

Foto: nsuzivo.rs

-Pašteta od slanine s pršutom smo napravili sticajem okolnosti. Poznavali smo jednog onkološkog bolesnika kojem su doktori rekli da može da jede samo belu slaninu, nije mogao da žvaće pa smo ispasirali i napravili i paštetu koju smo kasnije pustili na tržište- govore osnivači gazdinstva “Jakovljević”.

Foto: nsuzivo.rs

Ljuta kobasica u medu koja je proizvedena sa drugom u svetu najljućom paprikom “Morugom scorpion”. Kobasica sa orasima u medu i rumu.

Foto: nsuzivo.rs

-Proizvodimo kravlje sireve, i kozije. Trenutno na štandu imamo i zrele sireve, čiji proces zahteva minimum 6 meseci. Zrenjem se dobija jači i intenzivniji ukus sira. U zreoni je bitna određena temperatura oko 16 stepeni celzijusa, ali i vlažnost. Određene vrste sireva stoje i po nekoliko godina u zreoni. Lička basa koju takođe imamo u ponudi je lički sir, dobijen od kiselog mleka. Na početku proizvodnje da bi se dobio zreo koziji sir je potrebno oko 14 litara mleka. Mediteranski koziji sir u sebi sadrži suvo začinsko bilje, a najviše majčine dušice- govore nam osnivači iz “Male mlekare Ćuk”.

Foto: nsuzivo.rs

Gurmane očekuje i dobra domaća kuhinja, prvenstveno gulaši, paprikaši, pečene kobasice, škembići, pasulj, jela od kupusa, jela od testa, kao veliki broj poslastica iz brižljivo čuvanih recepata.

Foto: nsuzivo.rs

Festival je prepoznat i podržan od Grada Novog Sada, kao manifestacija koja doprinosi privrednom, turističkom i kulturnom imidžu Novog Sada i Vojvodine.

Festival traje još danas, a ulaz je besplatan.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti