Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministarstvo prosvete objavilo je raspored učenika po srednjim školama, dok se pored tih podataka može proveriti i koliko je iznosio minimalan broj poena potrebnih za upis određene željene škole ove godine, kao i kakva je situacija po tom pitanju u prethodnoj godini.

Sudeći prema dostupnim podacima postavljenim na pomenutom ministarstvu, izgleda da je u 2022. u većini škola došlo do spuštanja praga navršenim osmacima kada je upis u pitanju, pa je tako on u pojedinim srpskim gradovima bio snižen za 1 poen, a ponegde i znatnije niži.

Novi Sad

Nešto sličnija situacija sa prošlom godinom kada su poeni u pitanju vidljivi je u novosadskoj gimnaziji “Isidora Sekulić”, u kojoj je za društveno-jezički smer prethodne godine bilo potrebno minimum 92,17 poena, dok je u ovoj ta brojka gotovo ista, tačnije iznosi 92,00 potrebnih poena.

Ipak, kada je o prirodno-matematičkom smeru u istoj ustanovi reč, ove godine je prag nešto više, pa tako sada iznosi minimum 94,65 potrebnih bodova za upis, dok je prošle godine on bio neznatno manji – 94.

Za Medicinsku školu u ovom gradu takođe je broj potrebnih poena smanjen, a kada je o smeru medicinska sestra – tehničar u toj ustanovi reč, radi se o pragu nižem za čak 2 poena, pa je tako ove godine za upad na pomenuti smer bilo potrebno 87,51 bod, umesto 89,17 koliko je bilo neophodno sakupiti za upis u prošloj godini.

Isto stanje je i sa farmaceutskim smerom u ovoj novosadskoj srednjoj školi za koji su ove godine oni koji su želeli da ga upišu morali da ostvare minimum 90,77 poena, iako je u godini za nama prag za upis bio nešto viši i iznosio 92,20 poena, odnosno 2 poena više.

Sve popularnija Elektrotehnička srednja škola ove godine nije zabeležila pad kriterijuma, već naprotiv, te je za upis smera električar ove godine bilo potrebno čak 2 poena više nego u prošloj godini, odnosno u 2021. 66,34 poena, ove godine 68,10, dok nijedno slobodno mesto nije preostalo za sledeći, drugi krug.

Beograd

Da je situacija i zaista takva, najbolje potvrđuju podaci iz beogradskih gimnazija, za koje su, izgleda, osmaci prošle godine morali više da se potrude, odnosno da osvoje makar jedan poen više. Tako je bilo i u Trećoj beogradskoj gimnaziji za koju je za društveno- jezički smer u 2021. bilo potrebno minimum 94,66 poena, dok ta brojka ove godine iznosi 93,87.

Identična situacija je i na prirodno-matematičkom smeru u toj obrazovnoj ustanovi gde je u prošloj godini upis bio moguć sa ostvarenih makar 97,08 bodova, dok je sada taj kriterijum spušten i iznosi 96,10, piše na sajtu Ministarstva prosvete.

Nakon gimnazija, i ekonomske srednje škole u Beogradu su ove godine spustile prag dovoljan za “upad” budućim srednjoškolcima. Jedna od takvih je i Prva ekonomska škola u Beogradu za koju je ove godine za smer ekonomski tehničar bilo neophodno ostavriti 81,69 poena, dok je u prošloj, 2021. to bila za poen viša brojka – 82,28.

Još jedna tražena srednja škola među mladima jeste i Medicinska, za koju je takođe, što se tiče grada Beograda, bilo potrebno manje bodova. Tačnije, za upis smera medicinska sestra – tehničar sada je bilo potrebno prikupiti 80,51 poena, dok je u godini za nama ta brojka isto bila za poen viša – 81,12.

Kada je o traženom i takođe među mladima popularnom smeru “farmaceutski tehničar” u pitanju, za njega je razlika u bodovima bila i nešto veća upoređujući prethodnu i ovu godinu, pa je tako za upis pomenutog smera u 2021. bilo potrebno 85,16 poena, dok je ove godine kriterijum dosta snižen i iznosi 83,92.

blic.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Snezana
19/07/2022 18:51

Odakle vam ovi podaci? Gde se mogu naci rang liste upisa ove godine?