Poslednjih nekoliko godina, a naročito tokom 2020. godine kada nam je tradiocionalna kupovina postala dodatna “pretnja” za širenje pandemije došlo je do ekspanzije internet trgovine. Kako je za svaki uspešan biznis neophodno ugrabiti pravo vreme tako je i ovde kao rezultat veće potražnje porastao broj trgovaca na internetu.

Međutim, nemali je onih koji ovakav vid trgovine ne obavljaju u skladu sa zakonima, dobrom trgovinskom praksom, pa čak ni etičkim normama.

Društvene mreže stvorile su pogodan prostor za “rad na crno” i ostvarivanje brzog profita.

Ukoliko posegnemo za Zakonom jasno je određeno da trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta u obavezi je da na vidnom mestu naznači: poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Kada odlučite da pazarite na nekoj od stranica na društvenim mrežama, prvo proverite istaknute podatke na stranici Agencije za privredne registre – APR.

– Ako je u pitanju kupovina od neregistrovanog trgovca u tom slučaju nema primene Zakona, tako da nije moguće odustati od kupovine, zahtevati zamenu ili povrat novca, već je sve to definisano poslovnom politikom trgovca – rekao je za naš portal Marko Dragić iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

“Kupovinom od neregistrovanog trgovca, potrošač kupuje na sopstvenu odgovornost”

– Kada je u pitanju kupovina van poslovnih prostorija registrovanog trgovca, potrošač ima pravo da odustane od kupovine u roku od 14 dana bez ikakvog objašnjenja, s tim što u tom slučaju snosi troškovi slanja pošiljke – rekao je Marko Dragić i dodaje – U odnosu na kupovinu u maloprodajnom objektu prednost internet kupovina je mogućnost odustanka u roku od 14 dana, dok kupovinom u maloprodajnom objektu nije moguće odustati od kupovine, već je to definisano poslovnom politikom trgovca.

Kako bi zaštitili prava potrošača i stali na kraj nezakonitom poslovanju internet prodavaca Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine u saradnji sa organizacijama članicama Nacionalne organizacije potrošača Srbije utvrdili su spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima. Ova lista nije konačna, ali je odličan početna stanica ukoliko ste se odlučili na pustolovinu “kupovine iz futelje”. Crnu listu internet trgovaca možete pogledati na stranici linku.

Autor: Mirjana Mažić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Olja
27/01/2021 17:35

Ne slažem se sa ovim. Sarađivala sam dosta puta sa Cene Extra Tea uvek sam bila is poštovana, roba nije kasnila, i dobijala šta sam tražila.