Претрага
Претрага
Close this search box.

OBNAVLJA SE JEDNO OD GLAVNIH OBELEŽJA NOVOG SADA (FOTO)

Foto: Gradske info
Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad raspisao je tender za građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske radove na obnovi Tornja sa satom na gornjem Ludvigovom bastionu Petrovaradinske tvrđave.

Toranj sa satom je najprepoznatiljiviji simbol Petrovaradinske tvrđave i jedno od glavnih obeležja Novog Sada.

Sredinom 18. veka je toranj sagrađen na mestu starijeg koji je bio porušen. Brojčanik je postavljen na sve strane sveta, a sati su ispisani rimskim brojevima.

Ono što ovaj sat izdvaja od ostalih je taj što njegova velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, a razlog se nalazi u tome kako bi se sa veće udaljenosti videlo tačno vreme.

U prošlosti su stanovnici plaćali porez – „satarinu“ na korišćenje ovog sata. Zbog uticaja temperature na satni mehanizam i činjenice da nekad žuri ili kasni, stanovnici su mu dali nadimak „Pijani sat“. Na vrhu Tornja su vetrokaz i kompas, koji umesto koplja na jarbolu ima srce.

19. i 21. jula 2023. godine Novi Sad je pretrpeo ogromnu štetu tokom superćelijske oluje. U njoj je stradao i čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kako je navedeno, on će biti restauriran, ali će biti urađeni i neki drugi radovi na očuvanju ovog gradskog, kulturnog obeležja.

Radovi obuhvataju zamenu oštećenih i degradiranih elemenata objekta, fasadnih i unutrašnjih zidova, zaštitne ograde i trotoara uz objekat, restauraciju i konzervaciju kape tornja s dekorativnim vrhom, brojčanika sa kazaljkama, fasadne stolarije i bravarije.

U javnoj nabavci, zavod za zaštitu spomenika kulture je saopštio da je očekivani rok za izvođenje radova 150 dana, a podataka o tome kolika je procenjena vrednost radova nema.

Rok za dostavljanje ponuda na tender je 10. maj.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti