OBRT U TURIZMU – Manje putnika ide u inostranstvo, više odmara po Srbiji

Foto: elements.envato.com

Zahvaljujući snažnoj promociji domaćeg turizma, vaučerima, ali i sve kvalitetnijoj i raznovrsnijoj ponudi, naši turisti rado se odmaraju u Srbiji. Putovanja u inostranstvo ove godine je za pet odsto manje nego 2019. godine, dok je broj domaćih turista u zemlji porastao za devet odsto.

Početak leta nije išao na rukuturizmu. Ekstremne vremenske prilike, superćelijske nepogode za koje smo ovog leta prvi put čuli, odložile su početak sezone. Ipak, čini se da je propušteno nadoknađeno.

“Imamo čak 13 odsto više dolazaka i 10 odsto više noćenja u poređenju sa prošlom godinom koja je bila rekordna za naš turizam. Najposećenije destinacije ove letnje sezone su bile Zlatibor, Vrnjačka banja, Kopaonik, Sokobanja, Tara. Tražio se krevet više i čak ono što mi imamo od informacija kada su banje u pitanju – do kraja oktobra su svi kapaciteti popunjeni”, rekla je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Beograd je vratio sve svoje pretkovid turiste. Pun povratak kineskih turista očekuje se tek sledećeg leta jer oni i dalje mogu da putuju samo organizovano.

“Statistika do jula, uključujući i jul, govori da je rast visok, on je oko 14 odsto, to su zvanični podaci, a on sigurno ide i više. Prethodni kvartal preko 20 odsto, dakle u godini koja u Evropi nije baš posebno uspešna zbog situacije u Evropi i svetu, Beograd se dobro drži”, kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Ugostitelji muče muku sa kadrovima 

Dok broj gostiju raste, turizam i ugostiteljstvo već godinama muče muku sa kadrovima koji leti odlaze na rad u zemlje okruženja, ali i u zapadnu Evropu.

“Mi se snalazimo tako što dovodimo strane državljane, naše studente, priučene radnike, tako da posao trpi jer je sa njima teže raditi. Odrade dan, dva, tri i odlaze”, napominje ugostitelj Nenad Marinković.

Foto: elements.envato.com

U beogradskim hotelima strani radnici čine oko 12 odsto ukupnog broja zaposlenih. Hotelijeri predviđaju da će ih dogodine biti dvostruko više.

“Naša radna snaga je uglavnom iz Kenije, Egipta i sa Kube. Generalno su se dobro uklopili. Prvo treba da naučite lokalne radnike da prihvate neke druge radnike jer tu su neke kulturološke razlike, razlike u ponašanju. U svakom slučaju, mi smo pripremili jake treninge koji brzo uklapaju i rade inkluziju u radno okruženje”, rekao je hotelijer Aleksandar Vasilijević.

Menja se i gastronomska ponuda

Strani radnici u ugostiteljstvu menjaju i gastronomsku ponudu grada, pa tako sada na obali Save možete pojesti tradicionalni boršč.

“Došao sam u maju prošle godine u Beograd. Sad planiram da dovedem u porodicu. Želja mi je da ovde zauvek ostanem i dobijem vaš pasoš. Lepo sam se uklopio. Narod je prijatan”, kaže Aleksej Golosjuk, kuvar iz Rusije .

Turizam je privredna grana od koje se globalno najviše očekuje jer svetske projekcije govore da će do 2031. turizam u celom svetu rasti znatno brže od ostalih privrednih grana.

rts.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti