FOTO: VECERNJI.BA / SCREENSHOT
Novosadska Gradska uprava za privredu raspisala je tender vredan preko osam miliona dinara za pomoć nezaposlenima pri prekvalifikaciji. Posao obuke za deficitarna zanimanja, vredan 5.402.000 dinara, za Front-end i Microsoft power apps programere poveren je novosadskim kompanijama “Smart” i “Smart school new”. U okviru obuka za deficitarna zanimanja, tender za obuke za stare umetničke zanate i poslove domaće radinosti u iznosu od 2.888.000 dinara dodeljen je Udruženju samostalnih zanatlija i Klasteru starih i umetničkih zanata, domaćih radinosti, pčelara i vinara “Esnaf”.

– Obuke za deficitarna zanimanja deo su Akcionog plana grada Novog Sada poslednjih nekoliko godina, pre svega sa namerom da pomognemo u prekvalifikaciji ili savladavanju deficitarnih zanimanja za nezaposlene, kako bi pronašli posao – izjavio je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević uz napomenu da Grad iz godine u godinu izdvaja novac za te obuke, te da su u fokusu IT sektor i stari zanati, po čemu je Novi Sad prepoznatljiv.

Prema njegovim rečima, analize su pokazale da oko polovina polaznika nakon završene obuke odmah pronađe posao, te je odlučeno da se standardnoj obuci za front-end programere doda i obuka za Microsoft power apps, kako bi se obuka podigla na viši nivo, prenosi Dnevnik.

Obuka za front-end programere sastojaće se iz dva dela – praktičnog i teorijskog. U teorijskom delu, kroz 170 školskih časova, polaznici obuke savladaće programe: HTML, CSS, Javaskript, Jquery, Bootstrap, Ajaks, Sass, Git, React JS i UX dizajn. Praktični deo obuke trajaće 80 časova, odnosno, dve nedelje rada na konkretnom projektu, što obuhvata rad isključivo sa tehnologijama koje su naučene na teorijskom delu obuke. Predviđeno je da u toj obuci učestvuje 26 polaznika, podeljenih u dve grupe.

Zavod za zapošljavanje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Obukom za Microsoft power apps programere treba da bude obuhvaćeno 20 polaznika, podeljenih u dve grupe, sa ukupno 90 školskih časova teorijske obuke i 40 časova rada na konkretnom projektu, u sklopu praktičnog dela obuke.

Što se tiče obuke za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti, u planu su kursevi umetničkog oslikavanja na tekstilu, staklu i keramici, obrade kamena, gline i keramike, izrade ramova, uramljivanja i restauracije, ručnog tkanja i kukičanja, ručnu izradu sapuna i ručnu obradu kože, umetničku obradu plemenitih metala (graversko-zlatarsko-juvelirski zanat) i ručna izrada i oštrenje noževa i drugih sečiva.

Ti kursevi sastojaće se od 120 školskih časova praktične obuke i 15 školskih časova teorijske. Na teorijskom delu, polaznici će se upoznati sa osnovama preduzetništva, pravnim aspektima, značaju udruživanja i, između ostalog, propisima i fiskalnim sistemom i vođenja poslovnih knjiga. Predviđeno je da kurseve pohađaju 72 polaznika.

Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments