Foto: Profimedia

Električna energija je od danas u Srbiji skuplja za domaćinstva i male potrošače u proseku osam odsto, a gas 11 odsto, odobrila je Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Prosečna cena električne energije za domaćinstva i male kupce, koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama kod Elektroprivrede Srbije (EPS), je 8,796 dinara po kilovat-satu (kWh), bez poreza i taksi, odnosno 12,40 dinara po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na dosadašnju prosečnu cenu za osam odsto.

AERS je navela da je saglasnost za poskupljenje struje dala na zahtev EPS-a i da će i nakon te korekcije, cena električne energije za garantovano snabdevanje, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi.

Struja je za domaćinstva i male kupce poslednji put poskupela u septembru 2022. godine, u proseku 6,5 odsto, a novo po preporuci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uslediće, osim ovog danas i u maju ove godine, takođe u proseku za osam odsto.

Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstva i male kupce od danas je u proseku veća za 11 odsto i iznosi, bez poreza i taksi, 4,08 dinara po kilovat-satu (kWh), odnosno 4,50 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Cena gasa je korigovana poslednji put u julu 2022. godine za devet odsto, a prema preporuci MMF-a, trebalo bi da se poveća i u maju ove godine za devet odsto i u novembru za deset odsto i maju 2024. godine, takodje za deset odsto.

Espreso/Beta

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Soko ???
01/01/2023 15:09

Opet pljačka od strane lopova na vlasti.Nije više cena po kubiku da možemo sami izračunati potrošnju.Sad je po kilovat u koji nemožeš pročitati na mernom instrumentu.Komplikuju kao sa strujom da mogu lakše da kradu.Sram vas bilo,stalno nas zamajavate i usmeravate pažnju na KiM i Ukrajinu a ovamo nas idiotski derete.Najavite povećanja plata i penzija početkom godine za kraj ili početak sledeće godine a cene odmah forsirate pa za mesec dana pojedu ono najavljeno povećanje tek za godinu dana.Sad ispadne da smo svi ludi a samo su MMF i Mali pametni.Čuvaju nam mir a truju život,mudro nema šta.Dok je ovaca biće… Učitaj još »

Boris
03/01/2023 06:49

Lopine