Претрага
Претрага
Close this search box.

OD DANAS U EU POČEO EMBARGO NA UVOZ I TRANSFER RUSKE NAFTE: Završen šestomesečni prelazni rok!

Foto: Shutterstock

Zemlje EU su u junu dogovorile paket sankcija koji zabranjuje kupovinu, uvoz i transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU. Embargo na sirovu naftu stupio je na snagu 5. decembra prošle godine nakon šestomesečnog prelaznog roka.

U međuvremenu, prelazni period za uvođenje embarga na uvoz naftnih derivata trajao je dva meseca duže, što znači da je danas stupio na snagu.

Sirova nafta koja se isporučuje cevovodima inače i dalje podleže privremenom izuzeću. Tako zemlje članice koje zbog svog geografskog položaja zavise od ruske nafte mogu nastaviti da je snabdevaju cevovodima. Primeri takvih članica EU su Mađarska i Slovačka. U suprotnom, oni ne mogu izvoziti ovu sirovu naftu ili naftne derivate u druge zemlje članice ili treće zemlje.

Pored toga, kompanije iz EU ne mogu da obezbede osiguranje ili finansiranje pomorskog transporta ruske nafte u treće zemlje. Ovim žele da otežu Rusiji nastavak izvoza nafte u zemlje širom sveta, jer su evropski operateri važni pružaoci takvih finansijskih usluga, dodala je komisija.

Početkom decembra, zajedno sa embargom na uvoz većine ruske sirove nafte, stupio je na snagu limit cena sirove nafte koju Moskva izvozi u treće zemlje. Članice EU postavile su ga na 60 dolara po barelu od 159 litara, slažući se sa grupom G7 i nekim drugim partnerima.

EU, grupa G7 i Australija su u petak zaključile i sporazum o uvođenju ograničenja cena za naftne derivate koje Rusija izvozi u zemlje širom sveta. Za derivate koji su skuplji od sirove nafte, gornja granica je određena na 100 dolara za barel od 159 litara, a za jeftinije 45 dolara. Ove dve kapice su na snazi od danas.

Ograničenje cena znači da je pružanje usluga kao što su tehnička pomoć, brokerske usluge, finansiranje ili finansijska pomoć u vezi sa trgovinom, posredovanjem ili transportom ruske sirove nafte u treće zemlje dozvoljeno samo za naftu kupljenu po ceni od 60 USD po bure ili manje. Za derivate, gornje vrednosti su 100 i 45 dolara, respektivno.

Prema Briselu, Moskva snažno oseća meru ograničenja na sirovu naftu. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da to Rusiju košta oko 160 miliona evra dnevno.

Kurir.rs/RTVSLO

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Da komsiji crkne krava
05.02.2023 14:53

Ja to vidim ovako. Kravu koja daje dnevno 50 lit mleka i njenom muzom hranili smo i komsijinu decu ,Zamenicemo sa kravom koja ima skuplje mleko daje samo 20 lit mleka necemo hraniti vise komsijinu decu a i svojoj deci ce mo manje davati. Nek crkne krava od 50 litara kad neda da se pomuze.
Na kraju ce krava od 50 litara hraniti decu koja nemaju mleka besplatno a prodavati po visoj ceni ostatak mleka. “Da komsiji crkne krava nije dobra strategija”

Povezane vesti