Претрага
Претрага
Close this search box.

OD KINESKOG DO KREATIVNOG DISTRIKTA Novosadska četvrt dobija konačne obrise: Osim rekonstrukcije postojećih objekata, plan obuhvata i izgradnju novih uz kej (FOTO, VIDEO)

Foto: Aleksandar Morović za Gradnja.rs
Nadzorom iz drona sagledali smo dokle se stiglo sa rekonstrukcijom i izgradnjom 13 objekata u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Zvanično Kreativni distrikt, a za prosečnog Novosađanina i dalje “Kineska četvrt”, nalazi se na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, koji baštini 100 godina dugu istoriju industrijskog nasleđa na 11.000 kvadrata.

Ideja za preoblikovanje ovog dela najvećeg vojvođanskog grada došla je još 2013. godine kroz Platformu 2021 koja je imala za cilj osvajanje titule Evropske prestonice kulture, a koju je Novi Sad zvanično dobio tri godine kasnije.

Među prvim realizovanim objektima u Kineskoj četvrti našla se Omladinska kulturna stanica.

Po osvajanju titule u oktobru 2016. pristupilo se realizaciji čitavog niza projekata kulturne infrastrukture, a koji uključuje i Kreativni distrikt koji će obuhvatati ukupno 13 objekata.

Među prvim realizovanim objektima u Kineskoj četvrti našla se Omladinska kulturna stanica – po projektu arhitektkinje Tamare Đujić iz Studija K – zgrada kojoj je prizemlje potpuno renovirano ali mu je pridodat sprat.

Kombinacija starog i novog je upravo ono što je predviđeno UP-om za ovu lokaciju, a to je da se prepoznaju aktivnosti i brojni kreativci koji su činili ovu gradsku celinu posebnom i da im se u objektima, kojima će biti dodata vrednost, omogući da nastave da rade, privlačeći pritom novu kreativnu scenu.

Nekadašnja Kineska četvrt na Limanu; Foto: Aleksandar Morović za Gradnja.rs

Proradila Radionica

Pored pomenute Omladinske kulturne stanice, opremljene solarnim panelima, završeni su ili su u toku radovi na brojnim drugim pozicijama u okviru nekadašnje Kineske četvrti.

Krajem aprila ove godine oživela je i Radionica, nekadašnje zanatlijsko mesto u staroj fabrici kablova, nakon što je obnovljena sredstvima Evropske unije, a namenjena je vizuelnoj umetničkoj produkciji.

Kvart u Bulevar despota Stefana; Foto: Aleksandar Morović za Gradnja.rs

Šed hala treba da postane kreativni hub za umetnike sa zajedničkim community holom u kojem će se organizovati izložbe.

Zgrada na Bulevaru despota Stefana, u kojoj je nekada bio kultni klub Route 66, prema projektu se rekonstruiše, a u njoj su predviđeni pre svega komercijalniji sadržaji.

Zamisao je da se u njoj nalazi sedište upravljača Kineske četvrti, ali i neki zanimljivi sadržaji poput kulinarske akademije s restoranom, kao i Francuski kulturni centar.

Prepoznatljivi testerasti krov

Pored pozorišta, koje je planirano da se useli u najvišu zgradu u Kineskoj četvrti, tu je i šed hala koja treba da postane kreativni hub za umetnike sa zajedničkim community holom u kojem će se organizovati izložbe.

Testerasti krov koji pruža ambijentalno osvetljenje u kombinaciji s opekom i drvetom, pružiće dobru atmosferu za kreativni rad umetnika i zanatlija.

Izgradnja novih objekata

Osim rekonstrukcije postojećih objekata, plan obuhvata i izgradnju novih objekata uz kej, na mestu nekadašnjih baraka i ostava fabrike „Petar Drapšin“.

Oblikovanje tri planirana objekta je u skladu s duhom Kineske četvrti, a zato što su novi, mogu biti novi funkcionalna i oblikovna nadgradnja prvom novosadskom kreativnom distriktu u Kineskoj četvrti.

Plan detaljne regulacije kineske četvrti sa češkim magacinom u Novom Sadu

PDR Kineske četvrti

Plan detaljne regulacije Kineske četvrti sa Češkim magacinom u Novom Sadu potpisuju dr Darko Polić, dipl.inž.arh., Marija Maljković Grigorov, dipl.inž.geod., mr Aleksandar Jevđenić; dipl.inž.saob., Olja Tolmač, dipl.inž.građ., Vladimir Marković, dipl.inž.el., Dejana Negovanović, mast.inž.zašt.živ.sred i Duško Marković, dipl.ek., Nada Vinokić, dipl.prav. i JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam Novi Sad.

gradnja.rs

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
28.09.2022 11:58

Predlazem tekst o zeleznickoj stanici koja prokisnjava, a rekobstrukcisana pre nepunu godinu?

Gost
Vidoje
28.09.2022 14:51
Odgovori  SNS Uzivo

Predlazem da uzmes kofu i da skupljas kisnicu na zeleznickoj gde prokisnjava i tako spasavas i stanicu i prirodu

Gost
SNS Uzivo
28.09.2022 16:47
Odgovori  Vidoje

Majstore skupljaj ti, ja sam se zarekao da necu nista uraditi za ovaj narod! 🙂

Gost
Vidoje
28.09.2022 18:53
Odgovori  SNS Uzivo

Majstore uradi za sebe nesto barem i emigriraj 😀

Povezane vesti