Od Novog Sada do Subotice za 42 minuta! Do sada završeno oko 40 posto posla na izgradnji BRZE PRUGE: Položeno skoro 15 km šina (FOTO, VIDEO)

Foto: Aleksandar Morović za Gradnja.rs
Izgradnja brze pruge Novi Sad- Subotica za brzinu od 200 km/h je u punom jeku.

Aktivno i intenzivno se radi na velikom broju lokacija duž cele trase sa ciljem da projekat bude završen do kraja 2024. godine.

Do sada je položeno oko 14,7 km brze pruge na deonici Novi Sad-Sajlovo-Rumenka, a radi se i na poslednjoj skretnici.

Samo prošle nedelje iz Kine je stiglo 216 komada šina dužine oko 50 metara, ukupne težine oko 650 tona. U proteklih godinu dana urađeno je 76 posto radova na donjem stroju, 67 posto radova na izgradnji mostova propusta, a duž trase izvode se radovi na izgradnji kontaktne mreže telekomunikacija, signalizacije, staničnih zgrada i drugih oblika.

Do sada su izvedeni radovi u vrednosti od skoro 40 posto ukupne vrednosti posla

Pruga Novi Sad- Subotica duga je 108 km. To je treća deonica pruge za velike brzine od 200 km/h kroz Srbiju (od Beograda do državne granice sa Mađarskom).

Vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara. Ugovoreni rok za završetak radova je do kraja avgusta 2025. godine, ali je plan da radovi budu završeni do kraja 2024. godine.

Predsednik Vučić redovno obilazi radove, zadovoljan dinamikom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je vizionarski inicirao i pokrenuo projekat izgradnje brze pruge kroz Srbiju pruža posebnu podršku i redovno prati njegovu realizaciju. Obišao je 14. januara 2023. godine gradilište na brzoj pruzi Novi Sad- Subotica u Stepanovićevu. Tom prilikom je rekao da radovi idu bržu od rokava, jer su se kineski izvođači potrudili za sve što je moguće i da smatra da će pruga biti završena pre kraja 2024. godine.

-Računamo da sve ovo možemo da završimo do kraja 2024. godine, što će biti mnogo pre mađarske strane – poručio je tada predsednik Vučić.

Foto: Printscreen
Veliki broj novih železničkih objekata krasiće brzu prugu

Na trasi brze pruge Novi Sad- Subotica započeli su radovi na najvećem broju od ukupno 58 novih objekata koji će biti izgrađeni. Na ovoj deonici za vozove brzine 200 km/h biće izgrađeno 30 nadvožnjaka, 13 podvožnjaka, 5 galerija, kao i po 2 pešečko-biciklistička pothodinka i pothodne konstrukcije uz galeriju.

Najteži i najsloženiji objekat je vijadukt u Vrbasu dug 1.465 metara, a grade se i ostali najveći objeki kao što su vijadukti u Malom Iđošu, Zmajevu, Stepanovićevu, Lovćencu i Bačkoj Topoli.

Na trasi brze pruge biće izgrađene i četiri mostovske konstrukcije preko kanala Dunav-Tisa-Dunav. Najintenzivniji su radovi u Železničkoj stanici “Novi Sad”. U toku su radovi na izgradnji putničkog i teretnog pothodnika, peronskih zidova i nadstrešnica, postavljanju liftova, termoizolaciji, rekonstrukciji same stanične zgrade, kao i zgrade Elektrovučne podstanice “Novi Sad”.

Foto: Printscreen

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica: Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima: Rumenka, Vrbas i Lovćenac.

Projekat modernizacije pruge Beograd- Subotica podrazumeva primenu evropskih standarda-interoperabilnosti, a pruga će biti elektrificirana i opremljena savremenim signalnim, sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima.

Sva ukrštanja pruge sa drumskim saobraćajnicama biće denivelisana. To značaj da na čitavoj pruzi neće postojati putni prelazi.

Prema simulacijama, kada brza pruga Novi Sad-Subotica bude završena, međunarodni putni vozovi ovu relaciju prelaziće za 42 minuta.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vidoje
23.08.2023 11:52

Sto bi limanci rekli- KACE BRZA PRUGA LIMAN I – LIMAN V?! Posto svakako nemaju kola,zive akademski eko zivot,pa da se i njima omoguci kretanje van svog kvarta 😀

Gost
Milan NS
24.08.2023 07:06

Od 100 km pruge (plus stanica + koloseci…) urađeno je 15 km, to ste izračunali da je 40%??

Gost
Lazar
28.08.2023 20:54

Braca romi ce da seobogate na ovi novi signali ima da fali bakra na kilotone

Povezane vesti