Претрага
Претрага
Close this search box.

OD POČETKA TOPLOTNOG TALASA VISOK BROJ INTERVENCIJA HITNE POMOĆI U NOVOM SADU Sugrađani okrenuli 194 čak 420 puta u danu! Dr Zoran Krulj: Visoka temperatura nema rizičnu grupu

Vrućina Foto:EPA-EFE/Salas

Izuzetno visok broj intervencija imali su u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u protekla 24 časa, a od početka tropskog talasa povećan je i broj poziva na dnevnom nivou. Broj poziva na 24-časovnom nivou bio je oko 420 poziva, dok je broj intervencija bilo 120.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Pre tri godine, 24. juna, imali smo jedan otklon od 40 stepeni i tada je bila situacija koja nas možda očekuje i sada tokom ove godine, jer su se klimatski uslovi poprilično izmenili. Visoka temperatura nema rizičnu grupu koja pokazuje sklonost ka nastanku tegoba, ali su pacijenti koji imaju neka evidentirana oboljenja skloniji nastanku pogoršanja svojih tegoba- istakao je naš sagovornik portparol novosadske Hitne pomoći dr Zoran Krulj.

Foto; Privatna arhiva

Visoke temperature nose sa sobom rizik sunčanice, toplotnog udara, kao i nesvestica, a dr Krulj daje savete za sve sugrađane.

-Treba izbegavati period od 11.00 do 17.00 časova, ukoliko ne postoji preka potreba da se izađe. Ukoliko postoji, neophodno je imati adekvatnu zaštitu koja podrazumeva nošenje lagane odeće, zaštita za glavu i tu bih skrenuo pažnju na naše najmlađe sugrađane- oni izuzetno loše podnose gubitak vode i podložni su nastanku sunčanice. Ono što je važno, stepen UV zračenja je izuzetno visok i može dovesti do brojnih neželjenih reakcija, što na samoj koži, kao štoi su opekotine. Treba piti dve do tri litre vode dnevno, kao i osvežavajućih napitaka, ali ne gaziranih. Oni uzrokuju smetnje od strane digestivnog sistema. Savetuje se i unošenje voća i povrća, kao i laganijih obroka koji treba da budu češći. Prostorije, pored klima uređaja, treba provetravati zato što klime ne obezbeđuju određenu količinu kiseonika. Automobil pre puta treba provetriti, kako ne biste povećali rizik od toplotnih akcidenata u pregrejanom vozilu- reči su Krulja za naš portal.

Foto: Pexels

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti